Ana Sayfa Dergi Sayıları 240. Sayı Kutupların keşfi – 1 Kuzey kutup noktasına ulaşmak için…

Kutupların keşfi – 1
Kuzey kutup noktasına ulaşmak için…

Kutup dairelerinin ötesinde kalan kutup bölgelerinde milyonlarca kilometre kare yer tutan denizlerin, üzerleri kalın örtü buzullarıyla kaplı karaların tanınması coğrafi keşifler tarihinde en büyük güçlüklerle ve en geç olarak başarılan işlerdendir. Kuzey kutup noktasına ulaşmak hedefli yapılan sayısız girişimde birçok kâşif ve bilimci hayatını kaybetmiştir. İşte kuzey kutbu seyahatlerinin çoğu trajik olan öyküleri.  

75
0

Sami Öngör Okuyacağınız makale, Osman Sami Öngör’ün (1915-1996) Gazi Terbiye Enstitüsü Coğrafya Öğretmenliği görevini sürdürürken yazdığı “Coğrafi Keşifler ve Tetkik Seyahatleri” adlı kitabından alınmıştır (Maarif Basımevi, İstanbul, 1954). Metindeki bazı eski Türkçe sözcüklerin günümüz Türkçesindeki karşılıklarını kullandık.   Arktik ve Antarktika’nın çeşitli kesimlerinde yapılan başlıca seyahatleri ve sonuçta yeryüzünün en ağır doğa koşullarının hüküm sürdüğü […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.