Ana Sayfa Dergi Sayıları 55. Sayı Işık kirliliğinin doğal yaşama etkisi

Işık kirliliğinin doğal yaşama etkisi

TEDAŞ’ın maliyetlerindeki artıştan dolayı tüketiciye yansıttığı 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan yüzde 22,9’luk zam sonrası halk elektrikten tasarruf yolları aramaya başladı. Ocak ayından itibaren elektriğe gelen yaklaşık yüzde 40’lık zam sadece vatandaşın cebine değil ayrıca çevreye de zarar vermektedir. Belediyelerin ödemediği dış aydınlatma faturalarının da vatandaşın cebinden alınması düşünülmektedir. Yani yanlış aydınlatma sırtımıza bir yük daha bindirecektir. Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği’nin yaptığı bir araştırmaya göre, hatalı yapılan dış aydınlatmalarda, ışığın yüzde 30 kadarı boşa gitmektedir. Bu durumun, doğal kaynakları israf etmek olduğu açıktır. Elektrik üretiminde kullanılan petrol ve doğalgazın ülkemizi dışa bağımlı hale getirdiği de unutulmamalıdır.

34
0
“Sky Glow” şehrin üzerini turuncu bir ışığın kaplamas

Üretilen ışığın istenen yerlerin dışına düşmesi olarak tanımlanan ışık kirliliği, dış aydınlatmanın bir yan ürünü olarak da tanımlanabilir. Işık kirliliğini azaltmak için aydınlatılması zorunlu bölgelerin, yalnızca aydınlatılması gereken zaman diliminde ve yeterli düzeyde aydınlatılması gereklidir. Işık kirliliğinin etkilerinin gözler önüne serilmesinde astronomların yani gökbilimcilerin rolü büyüktür. Işık kirliliği nedir? Işık kirliliğinin, Türk filmlerinde sıkça geçen […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.