Ana Sayfa Dergi Sayıları 88. Sayı NTV Bilim neden kapanıyor?

NTV Bilim neden kapanıyor?

Aydökümü

233
0

NTV Bilim dergisinin satışı, Bilim ve Gelecek dergisinin en az dört katı. Bilim ve Gelecek hemen hemen hiç ilan almazken, yani ilan geliri neredeyse sıfırken, NTV Bilim sayfalar dolusu ilan alıyor. NTV Bilim’in geniş tanıtım ve reklâm olanakları varken, Bilim ve Gelecek ancak takas yoluyla birkaç yayına reklâm verebiliyor. Bütün bunlara karşın, Bilim ve Gelecek yedi yılı aşkın süredir yayın yaşamını devam ettirirken, NTV Bilim kapanıyor; hem de yeteri kadar kâr etmediği (yeterli satışı ve ilan alımını başaramadığı) gerekçesiyle… Neden?

Nedeni basit… NTV Bilim büyük bir sermaye grubunun (Doğuş grubu) bünyesinde yayınlanıyor, Bilim ve Gelecek ise patronsuz ve kendi yağıyla kavrulmakta. Büyük bir sermaye gücüne yaslanmanın ve geniş mali olanaklara sahip olmanın bir yayının yaşamını garanti altına aldığı sanılır. Ama bu örnekten de anlaşılacağı gibi durum aslında tam tersidir. Bir patronunuz varsa hiçbir garantiniz yoktur. Hatta patronunuzun mali olanakları ile yayın yaşamınızın devamlılığının garantisi arasında bir doğru orantı değil ters orantı vardır. İlginç ama böyle. Kapitalizm böyle bir şey.

NTV Bilim’i takip ediyorduk, güzel ve faydalı bir dergiydi. Tabii ki çizgisi ve yayın anlayışı Bilim ve Gelecek’ten çok farklıydı. Daha doğrusu çok farklı kulvarlarda yer almaktaydı bu iki dergi. Fakat en genel anlamıyla, özellikle gençleri bilimle ve teknolojiyle tanıştırma açısından olumlu bir rol oynamaktaydı NTV Bilim. Kapanması bizi üzdü, geniş okur kitlesini de üzmüştür. Popüler bilim yayıncılığı alanının son derece çorak olduğu ülkemizde, bir elin parmaklarını geçmeyen sayıdaki dergilerden birinin kapanması üzücüdür doğal olarak. Ama NTV Bilim’in “kâr etme zorunluluğu” vardı. İşte bu zorunluluktur, onun sonunu getiren.

NTV Bilim sermaye gücü ile çıkmaktaydı, Bilim ve Gelecek ise emek gücü ile çıkmaktadır. Bilim ve Gelecek ilk sayısında yayınlanan çıkış bildirgesinde bu ilkesinin altını çizmişti: Sıfır sermaye, sonsuz emek! Şimdi görüldü mü hangisi daha üstünmüş? Hangisi daha garantiliymiş? Sermaye mi, emek mi? Hele hele konu bilimse…

İşini kaybeden NTV Bilim emekçilerine dayanışma selamlarımızı yolluyoruz. Eminiz başka biçimlerde Türkiye bilim hayatına katkı yapmayı sürdüreceklerdir.

 

***

 

“50 Soruda” dizisinin kitapları çıkmaya devam ediyor. Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın yazdığı “50 Soruda Arkeoloji” yayınlandı. Prof. Dr. Şahin Koçak’ın kaleme aldığı “50 Soruda Matematik” de Haziran ayı içinde okurlarıyla buluşacak. Dizinin ilan edilen 10 kitaplık ikinci paketine abonelik kampanyası ise sürüyor. Tüm okurlarımızı bu ikinci diziye de abone olmaya çağırıyoruz.

www.kitapseferi.com’un tüm hazırlıkları tamamlandı ve site işlemeye başladı. Okurlarımız siteyi inceleyebilir, bize eleştiri ve önerilerini iletebilirler. Bu kitap satış sitesinden istediğiniz her kitabı özel indirimlerle edinebilirsiniz.

 

***

 

Geçtiğimiz ay, tüm ömrünü sosyalizm mücadelesine adamış, Denizler’in ve birçok sosyalistin avukatı, sevgili ağabeyimiz Halit Çelenk’i kaybettik. Mücadelesi ve anısı bize yol göstermeye devam edecek. Hepimizin başı sağ olsun.

Dostlukla kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz