Ana Sayfa Dergi Sayıları 110. Sayı Mars yüzeyinde tükenmiş yaşamın izleri

Mars yüzeyinde tükenmiş yaşamın izleri

347
0

Curiosity, gönderildiği günden bu yana Mars ile ilgili sahip olduğumuz birçok soruyu çözdü; ancak hâlâ akılda kalan birkaç soru var. Bu sorulardan en önemlisi, Mars’ta bir zamanlar ya da şu anda bir yaşamın var olup olmadığıydı. Curiosity geçtiğimiz günlerde bu sorunun cevabını bulmaya oldukça yaklaştı. Curiosity, Gale Krateri’nin yüzlerce metre derininden aldığı örnekte yaşamın başlamasına olanak sağlayan kükürt, azot, hidrojen, oksijen, fosfor ve karbonu aynı anda gözlemledi. Tüm bu elementlerin bir kil parçası üzerinde olması Mars’ta bir zamanlar moleküler bir yaşamın var olmuş olma olasılığını artırıyor.

Mars’ın iki farklı bölgesinden iki farklı keşif robotu aracılığı ile edinilen görüntüler. Soldaki görüntü, “Wopmay” kayasına ait. 2004’ten bu yana Mars’ta aktif halde olan keşif robotu Opportunity tarafından çekildi. Sağdaki ise Gale Krateri’nin “Sheepbad” bölümünden, Curiosity aracılığı ile edinildi.

Biliminsanları Mars’ın jeolojik katmanlarının altında oksijen ve mineral bulmayı beklemiyorlardı. Aslında deneyin amacı, yerleşime uygun bölgeler bulmaktı. Bu konu hakkında “özellikle jeolojik olarak Mars’ın önceki zaman dilimlerinde hidrojen ve karbonu bir arada bulmak önemli. Çünkü bu iki element organik moleküllerin, yani yaşamın yapıtaşlarının, temel iki atomudur.” diyen Paul Mahaffy (NASA Goddard Uzay Merkezi Araştırma Görevlisi), bu araştırmaların sonunda Mars’ta canlı bir hücre bulma ihtimalinin de var olduğunu söyledi.

Yapılan araştırmalar yeraltından çıkarılan kayanın Mars yüzeyinde olduğu tarihlerde Mars yüzeyinin gri renkte bir toprakla kaplı olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Science NASA