Ana Sayfa Dergi Sayıları 130. sayı İrlandalıların ataları Anadolulu çiftçiler

İrlandalıların ataları Anadolulu çiftçiler

839
0

Yeni bir çalışma, pek çok İrlandalı erkeğin köklerinin Anadolu’ya dayanıyor olabileceğini gösterdi. Araştırma, babadan oğula aktarılan Y kromozomunun rolüne odaklanarak, Anadolulu çiftçilerin 6000 yıl önce, beraberlerinde tarımı da getirerek İrlanda’ya ayak bastıklarını gösteriyor. Üstelik bu çiftçiler, yerine geçtikleri avcı-toplayıcılardan daha çekici olabilir.

İrlandalı kadınların genetik yapısı ise erkeklerinkinden ayrılıyor. Çalışmanın yürütücülerinden Patricia Balaresque, London Times’a “Anneye ait genetik kökenin çoğu avcı-toplayıcılara dayanıyor gibi görünüyor” açıklamasını yapıyor ve ekliyor: “Bu durum, tarıma geçiş sürecinde çiftçi erkeklerin yerel avcı-toplayıcı erkeklere karşı bir üreme avantajına sahip olduğu izlenimini uyandırıyor.”

Leicester Üniversitesi’nde biliminsanlarının yürüttüğü araştırmaya göre, İrlandalı erkeklerin yüzde 85’inin kökeni, Ortadoğu ve özellikle Anadolu’dan gelen çiftçilere dayanıyor.

Avcılık ve toplayıcılıktan tarıma geçiş, insan gelişiminde çok önemli bir yer tutuyor. Artan besin üretimi, popülasyonun büyümesini olanaklı hale getiriyor.

Britanya’da da, neredeyse İrlanda’dakiyle aynı biçimde, genetik yapı kısmen İber Yarımadası’na aitken, popülasyonun yüzde 60-65’i Anadolu genetik yapısına sahiptir. Araştırma, daha önceki, İrlandalıların asıl genetik atalarının Buzul Çağı’nda hayatta kalabilen, İspanya ve Portekiz’den gelen avcı-toplayıcılar olduğu düşüncesiyle zıtlık oluşturuyor.

Leicester Üniversitesi’nden Mark Jobling, Times’a şu açıklamayı yaptı: “Bu farklı türdeki Y kromozomu, Türkiye ve Avrupa’nın güneydoğusundan İrlanda’ya kadar giderek artan ve İrlanda’da en yüksek frekansa ulaşan bir eğim izliyor. Biz, İrlanda’daki orijinal avcı-toplayıcı erkek popülasyonunun çoğunlukla yeni gelen tarımsal popülasyonla yer değiştirdiğini söylüyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz