Ana Sayfa Dergi Sayıları 138. Sayı Bilim kazan, biz kepçe!

Bilim kazan, biz kepçe!

491
0

Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın yeni kitabı Bilim Kazanı – Popüler Bilimin Esnaf Lokantası çıktı. Kitabın yazarları, kendi deyimleriyle “Üç Silahşorlar”, Harvard Üniversitesi’nde doktora ve sonrası çalışmalarını sürdüren üç genç biliminsanı Aysu Uygur, İlker Öztop ve Alp Sipahigil. Bilim Kazanı’nın öyküsünü şöyle özetlemişler:

“Neden şişmanlarız? Işın kılıcı nasıl çalışır? Motivasyonun ya da motivasyon eksikliğinin ardındaki biyolojik sebepler nelerdir? Peki canlılar neden milyonlarca yıldır seks yapıyor, hatta dişi ve erkek niçin var?

“Elinizdeki kitabın her bölümünde, biz de kendimize birbirinden farklı ve iştah açıcı bu soruları sorduk; sizler için araştırıp, biraz baharatlayarak, servise hazır hale getirdik!

“Genetik, Viroloji ve Fizik bölümlerinde doktoramızı yaptığımız Harvard Üniversitesi’nin kafeteryasından sizlere sesleniyoruz. Macerasına 2013’te çevrimiçi cepyayını olarak başlayan, 2014’te Açık Radyo’da haftalık programa dönüşen, şimdi de kitaplaşan Bilim Kazanı’nda amacımız bilim camiasının Robin Hood’ları olmak, bilgiyi akademinin fildişi kulesinden alıp halka sunmak.

“Bilim Kazan, Biz Kepçe. Kepçeler fora!”

Bilimsel konuları, bilimselliğinden taviz vermeden ama eğlenceli ve herkesin anlayabileceği bir dille sunan bu kitabı bütün bilim okurlarına öneriyoruz. Biz kitabın editörlüğünü yaparken hem tat aldık hem de çok şey öğrendik; tüm bilim sevdalılarının da okurken aynı tadı alacaklarına eminiz.

***

Bu sayıda abonelerimize bir müjdemiz var; daha doğusu abonelerimizin çocuklarına ve çocuk arkadaşlarına. Praksis ve Şubadap Çocuk tarafından hazırlanan “Dino’nun Şarkıları” albümünü Bilim ve Gelecek abonelerine dergileri ile birlikte yolluyoruz. “Evrim, okul müfredatından çıkarılıyorsa müzik repertuarına girer!” sloganıyla hazırlanan albüm, eğlenceli, hareketli ve tabii ki bilim dostu.
Murat Naroğlu internet sitemizde Praksis ve Şubadap Çocuk ekiplerini şöyle tanıtmıştı.

Praksis: Gezi günlerinde Mersin’deki eylemlerde topluluğu ‘dinamik’ tuttukları için yargılanan ve seslerini daha fazla duyduğumuz bir ekip onlar. Mersin’in Tarsus İlçesi’ne bağlı Boğazpınar Köyü’nde, HES’lere karşı çocukların seslendirdiği ‘HES yapma boşuna, yıkacağız başına’ şarkısının sahipleri. Soma katliamı protestolarında sokakta müzik yaptılar ve gözaltına alındılar, haklarında dava açıldı. Grubun bir saksofonunun deveboynu isimli parçasına el konuldu, ‘suç aletleri’ olarak görülen enstrümanlarıyla duruşmaya gittiler.

“Ekoloji mücadelelerine dikkat çekmek ve destek olmak; suyuna, havasına, toprağına sahip çıkanların kavgasına omuz vermek amacıyla, Mersin’den Sinop’a, Dersim’den Antakya’ya, şarkılar söylediler.

“Şubadap Çocuk: İnternet sitelerinde kendilerini ‘yıllardır çeşitli mahallelerde, okullarda ve derneklerde çocuklarla yaratıcı etkinlikler ve sanat çalışmaları yapan kişilerden oluşan bir ekip’ olarak tanımlıyorlar. Çocukların etkin katılımını ve gönüllülüğü esas alıyorlar. Kimi atölye yürütücüsü, kimi çocuk şarkıları yazarı. Maddi destek sunmak da mümkün sosyal medyada duyurular yapmak da. Kısacası ‘Şubadap Çocuk yerinde duramaz!’ Durmuyorlar da zaten. Bilmiş Çocuğun Şarkıları isimli çalışmalarıyla İzmir’in pek çok yerinde sahne aldılar.”

“Bizim arkadaşların” Bilim ve Gelecek abonelerine bir hediyesi “Dino’nun Şarkıları”. Praksis’e ve Şubadap Çocuk’a sonsuz teşekkürler.

Ülkemizin ve halkımızın yaşadığı şu sıkıntılı günlerde en azından çocuklarımızın yüzü biraz gülsün istedik.

Eylül-Ekim aylarında başlatacağımız abone kampanyasında abone olacaklara da bir sürprizimiz olacak. Onun duyurusunu da gelecek sayımıza bırakalım.

Dostlukla kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz