Ana Sayfa Arkeoloji En eski dövme, 5000 yıllık Mısır mumyalarında bulundu

En eski dövme, 5000 yıllık Mısır mumyalarında bulundu

1958
0
Bu adam, dünyanın figüratif dövme yaptıran ilk insanlarından biriydi. Dövmeler, kolunun üstünde karanlık bir leke gibi görünüyor. Haberde gördüğünüz fotoğrafların tamamı British Museum güvencesindedir.

BBC News’den Pallab Ghosh’un hazırladığı habere göre, araştırmacılar, Mısır’daki biri erkek, diğeri kadın iki adet 5000 yıllık mumyada dünyanın en eski figüratif dövmelerini keşfetti.

İlk dövme: Uzun kuyruğu ve detaylı boynuzuyla vahşi bir boğa ve onun üstünde, kıvrımlı boynuzları ve hörgüçlü omzuyla bir Berberi koyunu.

Bir erkek mumyanın üst kolunda bir yabani boğa ve bir Berberi koyunu;  bir kadın mumyanın üst kolunda ise S şeklindeki motifler yer alıyor.

Bu keşif Afrika’daki dövme uygulamalarına dair kanıtları 1000 yıl geriye götürüyor. Dövmelerin detayları Journal of Archaeological Science’ta yayımlandı.

Araştırmanın başyazarlarından ve İngiliz Müzesi Fiziksel Antropoloji Küratörü Daniel Antoine, keşfin bu dönemde insanların nasıl yaşadığı konusundaki anlayışımızı “dönüştürdüğünü” söyledi. Antoine BBC News’e “Şu anda olağanüstü derecede korunmuş olan, bu eski bireylerin hayatlarına yeni bakış açıları kazandık. İnanılmaz bir şekilde 5000 yıldan fazla bir süre öncesine tarihleniyorlar. Bu keşif Afrika’daki dövme uygulamalarına dair kanıtları 1000 yıl geriye götürüyor” şeklinde konuştu.

Erkek mumya yaklaşık 100 yıl önce bulunmuştu. Önceki BT taramaları, sırtındaki bir bıçak yarasından dolayı ölen bu kişinin 18 ila 21 yaşlarında olduğunu gösterdi.

Kadın mumya, statü, cesaret ve büyülü bilgiyi gösteren dövmelere sahip.

Kolundaki koyu lekelerin, kızıl ötesi taramalarda birbiriyle hafifçe örtüşen iki boynuzlu hayvan dövmesi oldukları ortaya çıkıncaya kadar, önemsiz olduğu düşünülüyordu. Biri uzun kuyruklu ve ayrıntılı boynuzuyla vahşi bir boğa olarak yorumlanıyor; diğeri kıvrımlı boynuzları ve hörgüçlü omzuyla bir Berberi koyunu gibi görünüyor.

Kadın mumya, sağ omzundan aşağı doğru inen dört küçük S şekilli motife sahip. Ayrıca törensel bir dansta kullanılan asaları temsil ettiği düşünülen bir motifi de var. Tasarımlar cilt altına işlenmiş ve pigment olarak muhtemelen kurum kullanılmış.

Daha önceleri arkeologlar, geçmişte sadece kadınların dövme yaptırdığını sanıyorlardı, fakat erkek mumyasında dövmelerinin keşfi, her iki cinsiyette de bedene dair düzenlemelerin olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, dövmelerin statü, cesaret ve büyüsel bilgi anlamlarına geleceğini düşünüyorlar.

Dört tane S-şekilli motif, kadın mumyanın sağ omzunda uzanıyor.

Mumyalar, Mısır’ın güney kesimindeki Gebelein’de, günümüzün Luksor şehrinin yaklaşık 40 km güneyinde bulundu.

Kişiler herhangi bir özel hazırlık olmaksızın sığ mezarlara gömülmüşler, ancak vücutları çölün ısısı, tuzluluğu ve kuraklığı ile doğal olarak korunmuştur.

Radyokarbon tarihlemesi sonuçları, MÖ 3100 ve MÖ 3017 arasında yaşadıklarını göstermektedir. Bu bölge, MÖ 3100 civarında ilk firavunlukla birleşmiştir.

En eski dövme örneğine, MÖ 3370-3100 yılları arasında yaşamış olduğu düşünülen, Ötzi olarak bilinen Alp Dağları’nda bulunmuş mumyada rastlanmıştır. Fakat Ötzi’nin dövmeleri figüratif olmaktan ziyade dikey veya yatay çizgilerdir.