Ana Sayfa Bilim Gündemi “20. Yüzyılda Bilim ve Felsefe” etkinliği gerçekleşti

“20. Yüzyılda Bilim ve Felsefe” etkinliği gerçekleşti

983

Bilim ve Gelecek Ankara Temsilciliği etkinliklerini 31 Mart, Cumartesi günü yapılan “20. Yüzyılda Bilim ve Felsefe” semineriyle sürdürdü. “Herkes için Bilim Seminerleri” kapsamında yapılan etkinlik verimli bir tartışma ve sohbet ortamında gerçekleşti.

Bilim ve Gelecek Ankara Temsilcisi Uğur Yıldırım tarafından yapılan tanıtım konuşmasıyla başlayan etkinlik Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Dr. Vural Başaran’ın “20. Yüzyılda Bilim ve Felsefe” başlıklı sunumuyla devam etti. Başaran sunumuna bilim tarihi üzerine kısa değinilerle başladı. 20. yüzyılda fizikçiler ve felsefeciler arasındaki tartışmaları aktaran Başaran, Ernst Mach’ın çalışmaları ve ona karşı bir eleştiri olarak Lenin’in Materyalizm ve Ampiryokritisizm eseri üzerinde durdu. Bilim ve felsefe tarihinde doğadaki nedensellik üzerine tartışmaların konumuna dikkat çeken Başaran, sunumunda ayrıca kuantum fiziğinde yaşanan gelişmelerle birlikte ortaya çıkan felsefi tartışmalar ve sosyal bilimler-doğa bilimleri arasındaki gerilim noktalarına değindi.

Başaran’ın ardından yine Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Burak Can Serdar “Pragmatizmin 20. Yüzyıl Bilimine Etkileri (Fizik ve Sosyoloji)” sunumunu yaptı. Pragmatizm-bilim arasındaki ilişki üzerinde duran Serdar, bilim etkinliğinin doğası üzerine tartışmaları aktardı. Pragmatizmin bilginin sınanmasıyla ve kullanılabilirliğiyle ilişkisine değinen Serdar, sunumunda bilginin kullanımı, doğa bilimleri ve pozitivizm üzerinde durdu.

Bilim ve Gelecek Ankara Temsilciliği etkinliklerine önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Önceki İçerikBeynin hafıza merkezindeki nöron oluşumu çocukluk çağından sonra duruyor mu?
Sonraki İçerikYaşamın mimarisi bilgisayar modellemesi tarafından tanımlandı