Ana Sayfa Bilim Gündemi Çinli çiftin öldükten dört yıl sonra çocukları oldu!

Çinli çiftin öldükten dört yıl sonra çocukları oldu!

1727
0

Bir trafik kazasında yaşamını yitiren Çinli çiftin, ölümlerinden dört yıl sonra taşıyıcı bir anne vasıtası ile çocukları oldu.

Shen Jie ve Liu Xi, evliliklerinin 2. yılında invitro fertilizasyon yöntemini denemeye karar verdi. Bu yöntemle döllenmiş yumurtalardan birinin Liu’ya nakledilmesinden 5 gün önce, 2013 yılının Mart ayında, Çin kıyı eyaleti Jiangsu’da geçirdikleri trafik kazası sonucu çift yaşamını yitirdi.

Tiantian’ın anne babası trafik kazasında ölmeden önce, invitro fertilizasyon yöntemini denemeye karar vermişlerdi.

Beijing News’in haberine göre; Shen ve Liu’nun aileleri, onların ölümü sonrasında geçen üç yılda, invitro feritilizasyon yöntemi ile döllenip saklanan dört adet donmuş embriyo için Çin tarihinde eşi benzeri görülmemiş ve oldukça karmaşık bir dava süreci başlattı. Zorlu mahkeme sürecinin ardından ise aileler, gözetim altında tutulan donmuş embriyoların haklarını kazanmayı başardı.

Aileler 2017 yılının Ocak ayında kullanım haklarını kazandıkları embriyolar için bir taşıyıcı anne bulmaya karar verdi. Ancak Çin’de yasak olduğu için yasadışı yollardan Laoslu bir anne ile anlaştılar. Embriyo, Laos’ta taşıyıcı annenin rahmine nakledildi. Taşıyıcı anne hamileyken turist vizesiyle geldiği Çin’de Aralık 2017’de bebeği dünyaya getirdi.

Liu’nun annesi, doğan erkek çocuğa Çincede “tatlı” anlamına gelen Tiantian adını verdi.

2018 yılının Mart ayında 100. gününü dolduran Tiantian için bir doğum günü partisi düzenlendi. Liu’nun annesi Hu Xinxian, Beijing News’e yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

“Tiantian’ın gözleri kızıma benziyor, ama genel olarak babasına daha çok benziyor.”

Aile, gerçekleşen doğumun sonrasında birçok yasal problemle karşılaştı. Tiantian’ın büyükanne ve büyükbabalarının yanında kalabilmesi için DNA testi ile onay sağlanmış olması gerekiyordu.

Ayrıca aileler, Tiantian’a geçmişte yaşananları nasıl aktaracaklarına karar veremedi. Shen’in babası Shen Xinan, Beijing News’e yaptığı açıklamada Tiantian’ın bu durumu anlayıp kabullenebilecek yaşa gelene kadar ona ailesinin denizaşırı bir ülkede yaşadığını söyleyeceklerini ifade etti. Shen, “O, kaderinde dünyaya bu şekilde geldiğine üzülmek olan bir çocuk. Diğer bebeklerin anne ve babaları var, ancak onun yok. Gelecekte ona mutlaka söyleyeceğiz. Bu gerçeği ona söylememek gibi bir şeyi nasıl yapabiliriz?” dedi.