Ana Sayfa Bilim Gündemi Bilim ve Gelecek İstanbul dersleri Alâeddin Şenel ile devam ediyor

Bilim ve Gelecek İstanbul dersleri Alâeddin Şenel ile devam ediyor

536

Geçtiğimiz dönem gerçekleştirmeye başladığımız İstanbul Dersleri’ne yeni dönemde Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy ile Moleküler Evrimin Genetiği konusuyla başladık. Derslerimiz yoğun katılımla devam ediyor. Derslere 12 Ekim’de başlayacak Alâeddin Şenel’in sunacağı ” Sınıflı Toplumlarda Yaratılış Mitosları ve Kıyamet Senaryoları” kursu ile devam edilecek.

4 hafta sürecek dersimizin içeriği ise şöyledir;

Sınıflı Toplumlarda Yaratılış Mitosları ve Kıyamet Senaryoları  Programı

 1. hafta

—    İnsanlığın ilk uygarlığı Mezopotamya kent devletleri ve imparatorluklarında Sümer/Babilonya yaratılış mitosu Enuma Eliş ile Tufan mitosu.

—    Firavunluk Mısırında Hermopolis ve Heliopolis teolojilerinde yaratılış mitosları. İsis ile Osiris mitoslarında ölümsüz tanrı-kral Firavun Horus ve ölünün ruhunun ötedünya yargısıyla ölümsüzlükle ödüllendirilmesi ya da ölümsüzlükten yoksun edilmesi kararları ele alınacak.

2. hafta

—    Klasik Çağ (Grek-Roma) toplumlarında tanrıların varoluşu ile Olympos tanrıları arası baştanrılık savaşları; altın gümüş demir insan soylarının yaratılışı ve yokedilişi.

—    Tektanrıcı dinde (Musacılık, İsacılık, Muhammedcilik evrelerinde kul insanın balçıktan yaratılışı ve Kıyamet yargısı ile ötedünyada sonsuza dek ödüllendirilişi ya da cezalandırılışı işlenecek.

3.hafta

—    Hint Ganj uygarlığında Varna öğretisine göre, evrenin 999 kez yaratılıp 999 kez yokedilişi. 1000. yaratılışta Evren-Tanrı Brahma’nın başından Brahman, kollarından Ksihadriya, bacaklarından Vaisya, ayaklarından Sudra (ayaktakımı) kastının yaratılışı; Reenkarnasyon öğretisine bakılırsa, bedenin ölümünden sonra ruhun (kast düzeyine uyum durumlarına göre) sonraki bedenlerinde (Brahma’dan bokböceği bedenine kadar) ödüllendirilip cezalandırılışı.

 4.hafta

—    Yeni Dünya uygar toplumlarından Mayalar’ın yaratılış mitosu Popol Vuh içinde, tanrıların balçıktan, tahtadan, mısır unu hamurundan yaratıp, istediklerini bulamadıkları canlı soylarının (kafalarına vura vura vb. yollarla) yokedilişleri.

—    Aztek mitolojisinde Güneş tanrının insan kanıyla beslenmezse soluşunu, tüm canlıların da yokoluşunu engellemek inancıyla her yıl binlerce savaş tutsağının yüreklerinin sökülüşü

gibi yaratılış ve yokediş mitosları, sınıflar ve toplumlar arası ilişkilerdeki işlevleri açısından çözümlenecek.

Kursumuza katılım sınırlı olduğundan kayıt olmak gerekiyor. Kayıt ve detaylı bilgi için:

Tel: 0216 349 71 72
E-posta: bilgi@bilimvegelecek.com.tr
Adres: Caferağa Mahallesi, Moda Caddesi, Zuhal Sokak, 9/1 Kadıköy/İstanbul

Önceki İçerikSatranç Olimpiyatı’nda Çin, hem erkekler hem de kadınlarda şampiyon oldu
Sonraki İçerikAlâeddin Şenel: “Her olgu nedensellik ile açıklanabilir mi?”