Ana Sayfa Bilim Gündemi Satranç Olimpiyatı’nda Çin, hem erkekler hem de kadınlarda şampiyon oldu

Satranç Olimpiyatı’nda Çin, hem erkekler hem de kadınlarda şampiyon oldu

803
0

Gürcistan’ın Batum kentinde yapılan 2018 Dünya Satranç Olimpiyatı sona erdi. Çin Halk Cumhuriyeti hem erkekler hem de kadınlar kategorisinde şampiyonluğu elde etti.

Erkekler kategorisinin final turunda ÇHC ile ABD takımları karşı karşıya geldi. 4 masadaki maçların da berabere sonuçlanmasıyla iki takım da eş puana sahip oldu. Bu durumda takımların önceki turlarda oynadıkları rakiplerin performanslarına bakıldı. Çin’in önceki rakipleri ABD’nin önceki rakiplerinden daha iyi bir performans sergilediği için Çin ilk sırayı aldı. Final hesaplamalara göre Çin 372.5, ABD ise 360.5 puanda kaldı. 2016’da da benzer bir durum yaşanmış, hesaplamalar sonucunda ABD şampiyon olmuştu. Bu kez gülen taraf Çin oldu.

Çin-ABD maçının birinci masasında, ikisi de dünyanın en güçlü oyuncuları arasında olan Ding Liren ve Fabiano Caruana karşı karşıya.

Çin-ABD maçının birinci masasında ikisi de dünyanın en güçlü oyuncuları arasında yer alan (ratingleri 2800’ün üzerinde) Fabiano Caruana ve Ding Liren karşı karşıya geldi. Bilindiği gibi ABD’li Caruana Kasım ayında şu andaki şampiyon Norveçli Magnus Carlsen ile Dünya Satranç Şampiyonluğu unvan maçı oynayacak.

Turnuvada son turda Fransa’yı mağlup eden Rusya aldığı 18 puanla Çin ve ABD ile aynı puana ulaştı. Fakat turnuvanın başlarında zayıf takımlarla oynamış olması Rus takımına pahalıya patladı. Hesaplamalar sonucunda Rusya 354.5 puanda kalarak ancak bronz madalyayı elde edebildi.

Turnuvanın en talihsiz takımı ise Polonya’ydı. Sürpriz bir biçimde son iki tura girerken lider durumda olan Polonya, son turdaki mağlubiyet ve önceki turdaki Hindistan beraberliği ile podyumdan düşerek dördüncü sıraya geriledi. Polonya turnuva öncesinde ilan edilen genel kategorideki ilk sekiz takımın hepsine karşı oynadı!

Erkekler kategorisinin ilk 10 takımı şöyle sıralandı: 1) ÇHC 2) ABD 3) Rusya 4) Polonya 5) İngiltere 6) Hindistan 7) Vietnam 8) Ermenistan 9) Fransa 10) Ukrayna.

Türkiye milli takımı ise 42. sırayı elde etti.

Kadınlarda dramatik maç
Kadınlar kategorisinin son turu ise çok daha dramatikti. Şampiyonu belirleyecek olan maçlar Çin-Rusya, Ukrayna-ABD ve Gürcistan 1-Ermenistan arasında oynandı. İki büyük şampiyon adayı Çin ile Ukrayna’ydı.

Gürcistan 1 Ermenistan’ı, Ukrayna da ABD’yi mağlup etti. Rusya da Çin’i yenecek gibi gözüküyordu. Bu durumda Ukrayna şampiyon olacaktı. Çin-Rusya maçının birinci masa maçı (Ju Wenjun ile Alexandra Kosteniuk arasında) turnuva salonu boşalana kadar devam etti.

Ukrayna’nın şampiyonluğu neredeyse kesin görünüyordu, ancak Ukrayna birinci masası Zhukova hemen kutlama yapmadı. Bunun yerine turnuva salonunda kaldı ve son oyunun sonuna kadar Çin-Rusya maçını izledi. Gördüğü şey ise madalyasının altından gümüşe dönüşümü oldu.

Çin kadınlar takımının birinci masası Ju Wenjun, takımına Rusya karşısında altın madalya kazandıran skora imza attıktan sonra basının sorularını cevaplıyor.

Çin-Rusya maçının iki maçı bitmişti ve Rusya 1.5-0.5 öndeydi. Kalan iki maçın ise birinde Rusya kazanca doğru gidiyor, diğeri beraberlikle sonuçlanacak gibi gözüküyordu. Fakat Rus oyuncu kazanacağı maçı son hamlelerde yaptığı hatalarla kazanamadı ve maç berabere bitti. İş hâlâ devam eden son maça kalmıştı (Ju Wenjun – Alexandra Kosteniuk); bu maç berabere biterse Rusya Çin’i yenmiş olacak ve Ukrayna şampiyonluğunu ilan edecekti.

Maç devam ederken Rus oyuncu Kosteniuk üç kez konum tekrarı iddiası ortaya attı. Bunun anlamı maçın berabere bitmesiydi. Maçın hakemi saati durdurdu ve oyunu yeniden inşa etmeye başladı. Sonuçta Kosteniuk’un iddiası yanlış çıktı. Hayal kırıklığına uğrayan Kosteniuk’un dikkati dağılmıştı ve atını kötü bir kareye sürerek hatalı hamle yaptı. Ju maçı kazandı.

Bu durumda Çin ile Ukrayna eş puana sahip olmuşlardı. Yine önceki maçlara bakıldı ve yapılan hesaplamalar sonucunda Çin’in şampiyon takım olduğu onaylandı.

Turnuva sonunda kadınlar kategorisinin ilk 10 takımı şöyle sıralandı: 1) ÇHC 2) Ukrayna 3) Gürcistan-1 4) Rusya 5) Macaristan 6) Ermenistan 7) ABD 8) Hindistan 9) Gürcistan-2 10) Azerbaycan.

Türkiye ise kadınlarda 24. sırayı elde etti.

Kaynak

1) https://www.chess.com/tr/news