Ana Sayfa Bilim Gündemi Spora başlamak için geç değil!

Spora başlamak için geç değil!

2009
0

Birmingham Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmaya göre, daha önce hiç sürekli egzersiz antrenmanlarına katılmamış yaşlı insanlar, benzer yaşlardaki eğitimli usta sporcularla aynı derecede kas kütlesi oluşturma yeteneğine sahip. Araştırma, egzersiz yapmaya hiç alışkın olmayan yaşlı insanların bile, ağırlık çalışması gibi direnç egzersizlerinden faydalanabileceğini gösteriyor.

Frontiers in Physiology’de yayınlanan çalışmada görev alan Birmingham Üniversitesi Spor ve Egzersiz Bilimi bölümünden araştırmacılar, çalışmada iki farklı yaşlı erkek grubunun kas geliştirme yeteneğini karşılaştırdı. İlk grup “usta atletler” olarak tanımlandı. Bu gruptaki bireyler, 70-80 yaşlarında, ömür boyu egzersiz yapmış ve spor müsabakalarında katılarak yüksek dereceler elde etmekte olan yaşlı insanlardı. İkinci grup ise, egzersiz programlarına daha önce hiç katılmamış benzer yaştaki insanlardan oluşmaktaydı.

Yeni çalışma, yaşlılarda kas geliştirme kabiliyetine odaklandı

Vücut içerisindeki değişimlerin izlenebilmesi için her katılımcıya izotop içeren su verildi ve katılımcılardan ağırlık çalışmasına katılmaları istendi. Araştırmacılar, egzersiz programından hemen önce ve hemen sonra katılımcıların kas kütlelerindeki değişimi gözlemlemek için kas biyopsisi yaptı. Çalışma sırasında elde edilen bu örnekler, kasların egzersize nasıl tepki gösterdiklerinin anlaşılması için incelendi. İzotoplar, kasların nasıl bir gelişim seyrinde olduklarına dair bilgi vermesi için kullanıldı.

Araştırmacılar çalışmaya başlamadan önce, spor geçmişleri nedeniyle deneyimli sporcuların kas inşa edebilme kabiliyetlerinin daha yüksek olmasını beklemişlerdi. Ancak sonuçlar, her iki grubun da egzersiz sonucu kas kütlesi inşaa etme kapasitesinin eşit olduğunu ortaya koymuştur. Dr. Leigh Breen konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Çalışma, yaşamınız boyunca düzenli bir egzersiz yapmamış olmanızın bir önemi olmadığını açıkça gösteriyor. Böylece ifade edebiliriz ki, egzersizlerden her zaman faydalanabilirsiniz” dedi.

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için uzmanlar tarafından önerilen ve uzun yıllar boyu süren egzersiz programlarını takip etmek en iyi yaklaşım olabilir ancak düzenli egzersiz yapmaya yaşamın ilerleyen evrelerinde başlamak bile, yaşa bağlı hastalıkların önüne geçmek için yardımcı olacaktır.

Kaynak:https://m.medicalxpress.com/news/2019-08-late.html