Ana Sayfa Bilim Gündemi Yeni oluşmuş bir yıldızda yaşamın en temel bileşenlerinden fosfor bulundu

Yeni oluşmuş bir yıldızda yaşamın en temel bileşenlerinden fosfor bulundu

478
0

Yaşamın temel bileşenlerinden biri olan fosfor, yeni oluşmuş bir yıldızı çevreleyen gaz ve toz bulutu içinde saptandı.

Gökbilimciler, yeni oluşmuş olan bu yıldızın etrafında bulunan gaz ve toz bulutu içerisinde boşluklu bir yapının var olduğunu keşfetti. Ardından bu yapı üzerinde çalışma yapan araştırmacılar, gaz ve toz bulutu içerisindeki boşlukların etrafında fosfor içeren moleküllerin var olduğunu raporladı. Yeni oluşan bir yıldızdan gelen radyasyonun bu moleküllerin oluşumuna zemin hazırlamış olabileceği düşünülmekte.

İsviçre’de bulunan Bern Üniversitesi’nde astrokimya alanında çalışma yürüten biliminsanı Maria Drozdovskaya, “Daha önceki çalışmalarda da fosforun bu gaz ve toz bulutu içerisinde var olduğu ortaya çıkarılmıştı ancak fosforun bulunduğu bölge tam olarak belirlenemiyordu. Bu çalışmada fosfor içeren moleküllerin yıldızın yüzeyine en yakın olan bölgede yer aldıkları kaydedilmiş oldu” açıklamalarında bulundu.

Güneş Sistemi içerisinde bulunan bir kuyruklu yıldızda da fosfor içerikli moleküller tespit edildi. Ekip bu çalışmanın, kuyruklu yıldızların DNA ve diğer önemli yapılar için gerekli olan fosforun eski evrelerde Dünya’ya ulaştırılmasını sağladığına ilişkin düşünceye katkıda bulunduğunu ifade ediyor.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/phosphorus-key-ingredient-life-found-newborn-star-system