Ana Sayfa Bilim Gündemi Cesur kâşifler: Neandertaller, Asya kıtasına doğru iki ayrı göç gerçekleştirmiş

Cesur kâşifler: Neandertaller, Asya kıtasına doğru iki ayrı göç gerçekleştirmiş

1361

Ulusal Bilim Akademisi’nin bir yayınında çıktılarına yer verilen yeni çalışma, Neandertallerin Sibirya’nın Altay Dağları’na ulaşabilmek için 3000 kilometreden daha fazla yol giderek kıtalararası iki farklı yolculuk yaptığını ortaya çıkardı. Biliminsanları kazı çalışmaları vasıtasıyla çeşitli bulgular elde ettiler ancak bu yolculuğun ne kadar uzun sürdüğü ve başka coğrafyalara dağılmış Neandertaller bu çalışmada yer almadı.

Evrimsel olarak günümüz insanına en yakın türlerden olan Neandertaller, yolculukları destanlara konu olabilecek cesur gezginlerdi. Yaklaşık 40 bin yıl öncesine kadar Avrupa’da yaşamlarını sürdürüyorlardı. Neandertallerin mirasını ise genetik materyalimizde taşıyoruz.

Neandertal fosilleri 2007 yılında Altay Dağları ve çevresinde bulundu. Bu bölgeden 74 Neandertal fosili ve yaklaşık 90 bin taş alet örneği elde edildi. Uluslararası araştırma ekibi, Sibirya bölgesinde yaşayan Neandertallerin tarihi hakkında yeni bilgiler elde etmek için bu bölgeyi ayrıntılı bir biçimde inceledi. Avustralya’daki Wollongong Üniversitesi’nde çalışma yürüten Richard Roberts, “Neandertaller cesur kaşiflerdi” açıklamalarında bulundu.

Kazı çalışmalarıyla elde edilen taş aletlerden bazıları.

Doğu Avrupa civarında yaşayan Neandertallerin doğuya göç etmesinin temel nedeninin avladıkları hayvanların soğuk ve kuru iklim nedeniyle Neandertallerin bulundukları bölgeden uzaklaşmaları olduğu düşünülüyor. Buna göre Neandertaller hayvan sürülerinin ardından doğuya doğru ilerlemeye başlamış. Şu an soyu tükenmiş olan akrabalarımızın ilk yolculuğu bu değildi. Neandertaller yaklaşık 100 bin yıl önce de Sibirya’nın güneyine göç etmişlerdi. Ancak Denisova Mağarası ve çevresinde bulunan taş aletler, bölgeye ayrı bir göçün olduğunu ortaya koyan farklılıklar içeriyordu. Biliminsanları yeni çalışmalarında bu farklılığa odaklandı ve Neandertallerin aynı bölgeye yaptıkları ikinci bir göçü raporladı.

Neandertallerin farklı dönemlerde yapılan iki ayrı göç ile Sibirya’nın güneyine geldiği görüşünü daha önce yapılan genom çalışmaları da destekliyor. İlk göçün 100 bin yıl önce, ikinci göçün ise 60 bin yıl önce gerçekleştiği düşünülüyor.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-01-siberian-neanderthals-intrepid-nomads.html

A Siberian cave contains clues about two epic Neandertal treks

Önceki İçerikStres faktörleri saçlarımızın beyazlamasında etkili
Sonraki İçerik14. Aykut Kence Evrim Konferansı gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.