Ana Sayfa Bilim Gündemi Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 hastalığını pandemi olarak ilan etti!

Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 hastalığını pandemi olarak ilan etti!

1933
0

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre SARS-CoV-2 virüsünün etmeni olduğu COVID-19 hastalığı pandemi kapsamına alındı.

Pandemi ilanı, COVID-19 hastalığının dünya genelinde salgın boyutlarını aşan bir duruma geldiğini gösteriyor. Pandemi ilanının ardından virüs ve virüs kaynaklı enfeksiyon ile mücadele edilmesi için kaynak arttırımına gidilecek.

Pandemi nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre pandemi, yeni bir hastalığın dünya çapında yayılmasıdır. Başka bir tanım yapacak olursak pandemiyi neredeyse kontrolden çıkmak üzere olan ve dünya genelinde yayılım göstermiş olan salgın hastalık olarak nitelendirebiliriz. Pandemi genellikle Influenza ile ilişkilendirilmektedir. Pandemi, kişiden kişiye bulaşan bir hastalığın iki veya daha fazla kıtaya yayıldığını ve bu yayılımın süreklilik taşıdığını gösterir.

Koronavirüs kökenli COVID-19 hastalığı için hem salgın hem de pandemi kelimeleri kullanılabilir. Kelimelerin ne zaman ve ne koşullar altında kullanılacağına dair sert kurallar yoktur. Ancak bir hastalığın pandemi olarak adlandırılması biliminsanlarından ve sağlık çalışanlarından gelen geri bildirim dikkate alınarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklama ile birlikte resmiyet kazanır. Dünya Sağlık Örgütü’nden gelen son açıklama bu salgının artık bir pandemi olduğunu ortaya koydu.

Pandemi ve salgın arasındaki farklar nelerdir?

Tüm pandemiler, belirli bir coğrafi bölgede ortaya çıkan hastalık salgını ile başlar. Ancak bu salgın sadece o bölge ile sınırlı kalırsa pandemiye dönüşme gözlenmez. Bir hastalık küresel ölçekte yayılım gösterirse, farklı kıtalarda salgınlar haline gelirse bu durumda bu hastalık pandemik özellik taşıyor demektir.

Son pandemi neydi?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son pandemi ilanı 2009 yılındaydı. H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribi hastalığı yayılım gösterdiği ilk altı ay içerisinde 1 milyar insanı enfekte etmiş ve yüz binlerce kişinin ölümüne neden olmuştu.

1918 yılında etkili olan İspanyol gribi de oldukça ölümcül bir etki gösteren ve sadece bir yıl içerisinde dünya çapında en az 50 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan pandemilerden biriydi.