Ana Sayfa Bilim Gündemi Robotik yapay zeka dadı, yapay rahim içindeki fetüse bakıyor.

Robotik yapay zeka dadı, yapay rahim içindeki fetüse bakıyor.

747
0

Çinli bilim insanları yapay bir rahimde fetüse evrilen embriyoları izleyip onlara bakabilen bir yapay zeka dadı geliştirdiklerini iddia ettiler.  South China Morning Post, fetüsün içerisinde güvenle büyüyüp gelişebilmesi için yapay rahim tasarlandığını ve yapay rahim içerisindeki fetüsün izlenmesi ve bakılması için yapay zeka dadı yaratıldığını belirtti. Böylesi bir inovasyon, Çin’in doğum oranları açısından dramatik bir düşüş yaşadığı ve yeni doğan bebeklerin sayısının 2016’dan bu yana beş yıl içinde neredeyse yarıya indiği bir dönemde geliyor. Ulusal İstatistik Bürosu, 2021’deki net nüfus artışının 60 yılın en düşük seviyesinde olduğunu bildirdi. Araştırmacılar, bu teknolojiye izin verildiğinde, uzun süredir düşük doğum oranları ile karşı karşıya olan ülkelerinde ‘’çocuk sahibi olmak için büyük bir buluş ‘’ olarak kabul edilebileceğinin olasılık dahilinde olduğunu belirtti. Şimdilik yapay zeka dadı çok sayıda hayvan embriyosuna bakıyor.

Yerel hakemli Biyomedikal Mühendisliği Dergisi’nde yayınlanan çalışmanın bulguları, aynı teknolojinin kadınlar için bebeği taşıma gerekliliğini ortadan kaldırabileceğini ve fetüsün kadınların vücudunun dışında daha güvenli ve etkili bir şekilde gelişmesine ve büyümesine izin verebileceğini gösterdi.  Ekibe liderlik eden ve aynı zamanda Suzhou Biyomedikal Mühendisliği ve Teknoloji Enstitüsü profesörü olan Sun Haixuan’a göre, ‘uzun süreli embriyo kültür cihazı’ olarak da adlandırılan yapay rahim, fare embriyolarının büyüyebileceği besleyici sıvı dolu küplerden oluşan bir konteynırdır. Önceden, her embriyonun gelişim sürecinin manuel olarak gözlemlenmesi, kayıt altına alınması ve gerekli değişikliklerin ayarlanması gerekiyordu; bu, çalışmanın ölçeği arttıkça sürdürülemez olduğu ortaya çıkan yoğun emek isteyen bir işti. Şimdi tasarlanan robotik sistem veya “dadı”, araştırmada belirtildiği gibi, günün her saatinde yukarı ve aşağı hareket ederken embriyoları olağanüstü ayrıntılarla izleyebilir.

Doğum kusurlarını önleyici yapay zeka teknolojisi
Yapay zeka, bir makinenin embriyolardaki en ufak değişimi tespit etmesine ve besin, karbondioksit ve çevresel girdileri değiştirmesine yardımcı olan bir teknoloji. Hatta robotik sistem embriyoların birbirilerine göre gelişimlerini ve sağlıklarını bile sıralayabilir. Bir embriyo büyük bir eksikliğe sahipse veya ölürse, robot teknisyeni embriyoyu rahim-benzeri konteynırdan çıkarması için uyarır.  South China Morning Post haberi ayrıca, mevcut uluslararası yasaların gelişimin ikinci haftasından büyük insan embriyoları üzerinde deneysel çalışmalara izin vermediğini belirtti. Yine de Sun’ın ekibi, çalışmalarında normal insan embriyo gelişiminin fizyolojisi hakkında çözülmemiş birçok gizem olduğunu, bu nedenle sonraki aşamalar üzerinde çalışma yapılmasının önemine değindiler.
Araştırmacılar, bu teknolojinin sadece insan yaşamının kökenini ve embriyonik gelişimini daha fazla anlamamızı sağlamayacağını söyledi. Benzer bir WION haberinde, diğer önemli üreme sağlığı sorunlarının yanı sıra doğumsal anomalileri çözmek için teorik bir temel sunduğunu belirtti.

KAYNAK: Marie Morales, THE SC/ENCE TIMES