Ana Sayfa Dergi Sayıları 229. Sayı Büyük çaplı dil modelleri nedir, ne değildir? ChatGPT devrimi

Büyük çaplı dil modelleri nedir, ne değildir?
ChatGPT devrimi

Tekerleğin icadının büyük bir yenilik getirmediğini iddia edemezsiniz. Tersine, ayakla yürümeyi, kanatla uçmayı, yüzgeçle yüzmeyi icat eden doğaya karşı ilk kez doğada hiçbir karşılığı olmayan yeni bir hareket şekline imkân veren tekerlek, insanlığın en büyük icatlarından biri. ChatGPT ile insan zekâsına sahip, bilinçli bir makine icat etmiş olsak doğada var olmayan bir şey icat etmiş olmazdık. Büyük çaplı dil modellerini tekerlek gibi bir icat yapan tam da bunlara sahip olmamaları.

335
0

Bu defa icat büyük. Şimdilik adı ChatGPT. Tıraş bıçağına “jilet”, kâğıt mendile “selpak” dediğimiz gibi, bu icadın henüz kabul görmüş bir ismi olmadığından herkes OpenAI adlı şirketin koyduğu marka ismi kullanıyor. Bilimsel adı “Büyük Çaplı Dil Modeli” (Large Language Model, kısaca LLM). Metin-resim dönüşümü sağlayan başka tür yapay zekâlarla birlikte altında durduğu bir üst kategoriye […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.