Ana Sayfa Dergi Sayıları 235. Sayı Son Jön Türk: Doğan Avcıoğlu

Son Jön Türk: Doğan Avcıoğlu

Doğan Avcıoğlu hem Fransız İhtilali’nden hem de Jön Türk mirasından ve 1930’ların Kadro Hareketi’nden etkilenerek fikirlerini temellendirmeye çalışmıştır. Avcıoğlu’na göre sosyalizm temel olarak, halkçılık, devletçilik, devrimcilik, lâiklik, cumhuriyetçilik ve milliyetçilik ilkelerine dayanan Atatürkçülüğün en tabii sonucu ve devamıdır. Devrimde orduya belirleyici bir rol biçen Avcıoğlu, 12 Mart darbesinden sonra ciddi bir hayal kırıklığı yaşar.

442
0

Hasan Hüseyin Bayram Okuyacağınız makale, Hasan Hüseyin Bayram’ın “Türk düşünce tarihinde bir ideolog Doğan Avcıoğlu: Yaşamı, fikirleri ve eserleri” başlıklı henüz yayımlanmamış kitap çalışmasından derlenmiştir. Cumhuriyet tarihinin önemli bir fikir adamı olan ve öncülük ettiği akımla ülke siyasetini de etkileyen Doğan Avcıoğlu’nu ölümünün 40. yıldönümünde saygıyla anıyoruz. Avcıoğlu’nun çalışmalarının ve fikir dünyasının genç okurlara aktarılmasını […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.