Ana Sayfa Dergi Sayıları 236. Sayı Karl Marx’ın kaleminden kapitalist ilk birikim

Karl Marx’ın kaleminden kapitalist ilk birikim

Avrupa’nın dışında doğrudan doğruya yağma, köleleştirme ve katletme ile ele geçirilen servet, anavatana akmış ve burada sermayeye dönüşmüştü. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir doğum belgesi olmaksızın ortaya çıkan bir kısım sermaye, İngiltere’de daha dün kapitalize edilmiş çocuk kanı idi. Doğrudan doğruya üreticilerin mülksüzleştirilmeleri en duygusuz bir vandalizm ile ve en bayağı ve en rezil ve en iğrenç ihtirasların dürtüsü altında gerçekleştirilmiştir.

293
0

Karl Marx Çev. Mehmet Selik Okuyacağınız metin, Karl Marx’ın anıt eseri Kapital’in birinci cildinin “İlk Birikim” başlıklı 24. ve “Modern Kolonizasyon Teorisi” başlıklı 25. bölümlerinden alınmıştır (K. Marx, Kapital, birinci cilt, beşinci kitap, Sol Yayınları, çev. Mehmet Selik, Nisan 1967, Ankara). Kapitalizmin (sermayenin) ilk birikim yöntemlerinin neler olduğunu en yetkili kişinin kaleminden okurlarımıza hatırlatmak istedik. […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.