Ana Sayfa Dergi Sayıları 45. Sayı Cevher artık kazmanın ucunda değil, jeofizikte

Cevher artık kazmanın ucunda değil, jeofizikte

Atalarımızın bakırı keşfinden bu yana çok zaman geçti ve bu süreçte elimizin erebildiği her yerden ihtiyacımız olanları aldık, tükettik. Artık mostra madenciliği bitti. Gözümüzün göremediği, atalarımızın erişemediği derinliklerdeki madenleri bulmak ve çıkarmak zorundayız. Yani artık “cevher kazmanın ucunda” değil, yerbilimleri ile fizik ve matematiğin ortak emeklerinde, jeofizikte.

10
0
Şekil 1. Yerküre kesitinde yerin jeofiziksel özellikleri. Yerin dışını kaplayan kırılgan ve en soğuk olan yerkabuğu, yerin yarıçapının büyüklüğüne oranla çok incedir.(2) Litosfer için taşyuvar, astenosfer için enezyuvar sözcüklerinin de kullanılması önerilmektedir.

Ay Gözcüsü’nü geçen ay, aşağıdaki mağaralardan birindeki Beyaz Tüy ve ailesinin leopara karşı savaşını dinlerken bırakmıştık. Üstelik aklından onlara yardım etmek gibi bir fikrin hiç geçmediğini de eklemiştik. O dönemde henüz insan sosyal bir varlık olma yolundaki gelişmesine başlamadığından bu kayıtsızlık Ay Gözcüsü’nü kimsenin gözünde canavar filan yapmıyordu. İnsanoğlu doğaya ve vahşi hayvanlara karşı eşit […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.