Ana Sayfa Dergi Sayıları 49. Sayı Anadolu’da yönetici sınıfın ortaya çıkışı (MÖ 11500-3400)

Anadolu’da yönetici sınıfın ortaya çıkışı (MÖ 11500-3400)

Erken dönem kültürleri için ileri sürülen “eşitlikçi” toplumsal yapının aksine, tabakalı toplumun varlığı Anadolu’da MÖ 11. binyıldan itibaren görülmektedir. Tarımsal artı, asal üretim araçları, hammadde vs. gibi tüm kaynaklar ile ticaret ve emeğin (işgücü) tekellerinde olduğu, yerleşmelerin sosyal, politik, ekonomik ve dini liderlerini -yönetici- oluşturan otorite figürü kişi/ler - grup/lar- sınıflı toplumların ne denli erken dönemlerden itibaren var olduğunu ortaya koymaktadır.

24
0

Yerleşik düzene geçiş sosyopolitik ve ekonomik yapıdaki bazı temel değişmeler sonucu gerçekleşmiş olup bu temel değişimlerden biri de toplumda yönetim fonksiyonunun belirmesidir. Toplumda var olan yönetim işlevinin ve yönetici sınıfın ilk fiziksel yansıması yerleşmelerde var olan tapınak benzeri kült yapılarının varlığına bağlamaktadır. İktidarların dinsel nitelikte olduğu ilk hiyerarşik toplumlarda tapınak yapıları aynı zamanda ilk yönetici […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.