Ana Sayfa Dergi Sayıları 49. Sayı “Marksizm dışındaki en önemli tarih hareketi”: Annales Okulu

“Marksizm dışındaki en önemli tarih hareketi”: Annales Okulu

Febvre ve Bloch’un 1929’da çıkarmaya başladıkları Annales: Ekonomiler, Toplumlar, Uygarlıklar dergisi, tarihçilikte yeni ve etkili bir anlayışın başlatıcısı oldu. Sorun odaklı tarih, karşılaştırmalı tarih, tarihsel psikoloji, jeo-tarih, uzun sürenin tarihi, dizisel tarih, tarihsel antropoloji gibi kavramlara bugünkü aşinalığımız, hareketin tarih bilimine diğer sosyal bilimler karşısında kazandırdığı kimlik, hatta kurduğu egemenlik sayesindedir diyebiliriz.

41
0
Tarih ve Tarihçi -Annales Okulu izinde-, Yazarlar: Burke, Bloch, Febvre, Braudel, McLennan, Ladurie, Vilar, Hobsbawm, Lefebvre, Jones; Der. Ali Boratav; Çev. Fatma Tümen, İlhan Selimoğlu, Deniz Erksan, Ziya Derlen, Ayşe Özberki, İbrahim Altınsay; Kırmızı Yayınları, Eylül 2007, 337 s.

Elimizdeki kitap, tarih ve tarihçilik üzerine Annales perspektifinden bir derleme. Bloch, Febvre, Braudel, Ladurie gibi Annales mensuplarının yanı sıra, Burke, Hobsbawn, Lefebvre, Mc Lennan gibi ekolle dolaylı etkileşimde bulunmuş tarihçiler de kitabı oluşturan metinlerin yazarları olarak karşımıza çıkıyor. Annales hareketi mensuplarından… Kitap iki perdeden oluşan bir tiyatro oyunu gibi. Peter Burke’ün oyunun konusu olarak Annales […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.