Ana Sayfa Dergi Sayıları 49. Sayı Geleneksel Çin’de nakış gibi işlenmiş bir dil Dünyadaki tek kadın dili:...

Geleneksel Çin’de nakış gibi işlenmiş bir dil Dünyadaki tek kadın dili: Nu Şu

Hunan Eyaleti’ne bağlı Jiangyong İlçesi’nde dağlık bir yerleşim alanında konuşulan Nu Şu, kadınların “aileye ait herhangi bir mal” gibi görüldüğü Çin geleneksel yaşamında, onlar için adeta “sessiz bir haykırış” olmuş. Nu Şu, aralarında kan bağı olmasa da ebedi bir bağla birbirine bağlanan kadınların, yani “ebedi kız kardeşlerin” diliymiş. Kadınlar, Nu Şu’yu sadece kâğıtlara yazmazlar, yelpazelere, mendillere, giysilere, kuşaklarına hatta yorgan örtülerine işlerlermiş. Kızlardan birisi evlendiğinde, diğerleri onun için Nu Şu dilinde şiirler yazar, dualar eder ve öğütlerde bulunurmuş.

28
0

Geçen yıl okuduğum bir haberde Çin’de bir kadın kenti kurulacağı yazıyordu. Habere göre ülkenin güneybatısındaki Çongking’in, 2-3 kilometrekarelik Şuangkiao Bölgesi “kadın kenti”ne dönüştürülecekti. Kentin inşasının 2 yıl süreceği de verilen bilgiler arasındaydı. Bu haberi okuyunca, aklıma Nu Şu gelmişti. Evet Nu Şu. Çin’de yüzyıllardır sadece kadınların konuşup yazdığı ve sadece kadınlara öğretilen bir dil… Çin’in […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.