Ana Sayfa Dergi Sayıları 49. Sayı Aydınlanma bağlamında türban tartışmaları

Aydınlanma bağlamında türban tartışmaları

Aydınlanmanın kökleşmesi için, özgürlüğün seküler temelini görmek, dinin ne olduğunu kavramak, özgürlük yandaşlarıyla dinler arasında geçmişte yaşanmış özgürlük çatışmasını unutmamak, idareyi maslahatçılıktan vazgeçmek, mahalle baskısını engelleyen önlemler almak, cemaatler temelinde siyaset yapmaktan uzaklaşmak, kutsalı sömürme anlayışından vazgeçmek, bilgi ve değerleri dinsel olandan uzak tutmak gerekir. Daha da önemlisi, liberalleşme adına, sosyal devleti yok edip, bireyleri, özellikle üniversite öğrencilerini, başörtüsünü bayrak edinen dinci cemaatlere ve yurtlarına muhtaç etmemek gerekir. Halk arasındaki yaygın deyişle, nasıl yarı hoca imandan, yarı doktor ise candan ederse; yarı aydın da Aydınlanmadan ve bilimden, sınırsız özgürlükçü liberal de özgürlükten eder.

52
0

Aydınlanma, Kant’ın meşhur söylemiyle, “İnsanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır.” Bu ergin olmayış durumu, aslında, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanmayışıdır. Kant’a göre insan bu ergin olmayışa kendi suçu ile düşmüştür; bunun nedeni de aklın kendinde değil, fakat aklını başkasının kılavuzluğu ve yardımı olmaksızın kullanmak kararlılığını ve yürekliliğini […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.