Ana Sayfa 140. Sayı 12. Fizik Haftası, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapıldı

12. Fizik Haftası, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapıldı

451

Beş yıldan bu yana kış ve yaz olmak üzere senede iki kere düzenlenen Fizik Haftası, 14-18 Eylül tarihleri arasında fizikseverler ile buluştu. Yıllardır İTÜ’de Fizik Mühendisliği Topluluğu’nun desteklediği etkinlik, bu sene Uluslararası Fizik Öğrencileri Birliği’nin (International Association of Physics Students – IAPS) İstanbul ayağı olan İstanbul Fizik Öğrencileri Birliği IAPS tarafından yapılmaya başlandı. 1915 yılında Einstein’ın yayınladığı Genel Görelilik Kuramı’nın 100. yıldönümü dolayısıyla, bu dönemki Fizik Haftası’nın teması “Kütle Çekimi” oldu.

İlk kez 2010 yılında İTÜ’de gerçekleştirilen Fizik Haftası, İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü lisansüstü öğrencileri ve araştırma görevlileri tarafından, Fizik alanındaki güncel tartışmaları, fizik lisans öğrencilerinin anlayabileceği bir matematik ile anlatma fikri çevresine inşa edilmişti. Yarı-amatör olarak başlayan etkinlik, hâlâ bu ruhunu muhafaza etmekte. Etkinlik sayesinde Türkiye’den genç fizikçiler, lisans öğrencilerine kendi çalışma alanlarını anlatma olanağı buluyor, ayrıca öğretim görevlisi olmadan önce; araştırmacılar, meraklı bir kitleye tahtada ders anlatma fırsatını elde etmiş oluyor.

Eğer sizler de fizik ile ilgiliyseniz ve Türkiye’de aktif olarak çalışılan fizik konuları ilginizi çekiyorsa bir sonraki Fizik Haftası’na katılabilirsiniz. Ayrıca eğer lisansüstü bir çalışma yapıyorsanız ve bu çalışmanızı ders olarak anlatmak isterseniz Fizik Haftası’nın kapısı her zaman açık. Katılım için çoğunlukla en az üniversite lisans seviyesi fizik ve matematik bilgisine sahip olunması gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

İletişim ve bir sonraki Fizik Haftası’nı takip etmek için: http://fizikhaftasi.itu.edu.tr/

IAPS nedir?

1986 yılında Macaristanlı bir grup fizik öğrencisi tarafından Budapeşte’de oluşturulan Uluslararası Fizik Öğrencileri Birliği (International Association of Physics Students – IAPS), çok uluslu ve kâr amacı gütmeyen ve yalnızca öğrenciler tarafından yürütülen bir organizasyon. Kurulduğu günden bu yana sürekli genişleyen ve büyüyen birlik günümüzde Dünya’nın dört bir yanında temsilcilere sahip. 1993 yılında Türkiye Bodrum’da da bir kongre düzenleyen etkinliğin İstanbul ve Ankara’da temsilcilikleri bulunmakta.

IAPS, her yıl Uluslararası Fizik Öğrencileri Konferansı (International Conference of Physics Students – ICPS) adı altında bir konferans düzenlemekte. Kuzey yarımküreye göre yaz aylarında düzenlenen konferans her yıl farklı bir ulusal komite tarafından organize ediliyor ve dünyanın her yanından geleceğin fizikçilerinin, bambaşka bir coğrafyadan başka bir fizikçi ile paylaşımda bulunmasına olanak tanıyor.

Bu yılki ICPS, 12-19 Ağustos tarihleri arasında Zagreb, Hırvatistan’da organize edildi. Gelecek yılki ICPS ise 11-17 Ağustos 2016 tarihleri arasında Malta’da yapılacak.

Ayrıntılı bilgi için

IAPS İstanbul Temsilciliği web sayfası: http://www.iapsistanbul.org/

IAPS resmi sayfası: http://www.iaps.info/

2016 ICPS web sayfası: http://icps2016.com/

Önceki İçerikKanser hastası için 3-boyutlu kaburga kemiği üretildi
Sonraki İçerikVicdandan arda kalan