Ana Sayfa Dergi Sayıları 142. Sayı Algıladığımız ve gerçeklik ne kadar örtüşüyor?

Algıladığımız ve gerçeklik ne kadar örtüşüyor?

466
0

28-31 Ekim 2015 tarihleri arasında, Matematik Köyü’nde gerçekleşen Logos Seminerleri’nin 14.’sünün konusu “Algı ve Gerçeklik”ti. Ağırlıkla, sinirbilimciler, bilgisayar ve elektronik mühendisleri, fizikçiler ve felsefecilerden oluşan bir topluluk, konu bağlamında üç gün boyunca nitelikli sunumlar yaptı, izledi, canlı ve ilginç tartışmalar yürüttü. Logos Seminerleri’nin organizasyon ekibinde yer alan, aynı zamanda Bilim ve Gelecek’in geniş yazı işleri ekibinden olan Yusuf Can Semerci’nin konuşmacılarla bağlantıları yürütmesi ve sunumların makaleleştirilmesini sağlaması, semineri de izleyen Nalân Mahsereci’nin editöryal çalışmasını yürütmesiyle, “Beyin, algı ve gerçeklik” başlıklı kapak dosyamız oluştu.

Dosyada, görsel, beden ve mekân algımızın sinirbilimsel yapısını anlatarak, algının duyuların zihinde yeniden yapılandırılmasıyla oluştuğunu ortaya koyan, sırasıyla Gökçer Eskikurt, Zeynep Küçük ve Can Soylu’nun makalelerinin yanı sıra, Münire Özlem Çevik ile algının biyolojik işlevi ve doğadaki evrimi üzerine gerçekleştirilmiş bir söyleşi, Necmi Buğdaycı’nın uzay ve zaman algımız ile uzay ve zamanın fiziksel doğasının örtüşmediğini ileri süren ve bunu biyolojik, sinirbilimsel, fiziksel olarak sağlam bir biçimde gerekçelendiren zihin açıcı ve güçlü iki makalesi ve dosyanın önemli bir tamamlayıcısı olarak Saffet Murat Tura’nın algının pasif bir olay değil, beynin sinirsel aktivitelerle kurduğu, fiziksel dünyayı fenomenal kalitede temsil eden bir deneyim olduğu argümanını işleyen, klasik fenomenolojinin yerini alacak yeni bir fenomen bilgisi sunmaya yönelen makalesi yer alıyor. Sinirbilimin yeni bulgularını ve bunun felsefi, bilimsel açılımlarını içeren yayınımız, aklı kışkırtacak, verimli tartışmalara esin verebilecek bir okuma vaat ediyor. İlgi çekeceğini düşünüyoruz.

***

Atlasta Dişi Ayak İzleri dosyamıza, finalden önce bir ay ara verdik. Birbirinden bağımsız olarak okunabilecek bir içeriği olan dosyayı, üç sayı boyunca hazırlayan ekibin üyeleri Gözde Yazıcı, Nalân Mahsereci ve Yusuf Can Semerci, kadınların peşinde koşturmaktan bitap düştüler, gelecek sayımızda dosyaya esaslı bir kapanış hazırlamak için güç topluyorlar.

***

Bilim ve Gelecek dergisinin bugüne dek yayımlanan 141 sayısında çok sayıda önemli ve özgün dosya, boyutlu makale ve sürekli bölüm yer aldı. Bir kitap boyutuna gelemeyecek, ama bir makale boyutunu epeyce aşan bu içeriklerden bazılarını, daha dinamik ve ulaşılabilir bir ortam sunan internete taşımaya karar verdik. İndirilebilir e-kitaplar olarak hazırlıyoruz. İlk indirilebilir e-kitabımız, derginin dört ayrı sayısında yayımlanmış olan Viyana Kahvelerinde Bilim Tarihi. Freud, Gödel, Boltzmann ve Schrödinger’in düşünce dünyalarını ve katkılarını, Viyana’da müdavimi oldukları kafelerde irdeleyen e-kitabı, tekrar ve bu kez art arda keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz. Sitemizden indiriniz, yayınız, okuyunuz, okutunuz…

***

Logicomix hediyeli aboneli kampanyamızı yılbaşına kadar uzattık; 2015 sonuna kadar Bilim ve Gelecek’e abone olarak, hem dergimizi destek vermiş, hem de Bertrand Russell’ın yaşamını ve matematik ve felsefeye yaptığı entelektüel katkıyı anlatan bu enfes çizgi romanı edinmiş olacaksınız! Ayrıca, Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın kimi kitaplarını set haline getirdik, “yeniyıl kıyağı” olarak büyük de bir indirim yaptık. Yılbaşında ve aslında her daim en güzel armağan kitap, ama daha da güzel armağan Bilim ve Gelecek kitapları… Bilgi arka kapaktaki ilanımızda…

***

Başkanlığını yaptığı TÜBİTAK’a büyük emekleri geçmiş, ülkemizin değerli fizikçilerinden Namık Kemal Pak’ı kaybettik. Türkiye bilim camiasının, yakınlarının, dostlarının başı sağ olsun.

Dostlukla kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz