Bu sayımızda derginin içeriğine yönelik en önemli değişiklik “Yayın Dünyası” bölümümüzde oldu. Bundan böyle o bölümün adı: “Kitapçıl”. Tabi sadece bir isim değişikliği değil yaptığımız. Öncelikle özel bir yeri olsun istedik bu bölümün. Derginin son sayfalarını Kitapçıl’a ayırdık ve bir iç kapak ile başlattık bölümü.
Fakat esas değişiklik bölümün içeriğinde olacak. Hedefimiz, ülkemizde giderek gelişen bilim yayıncılığı ürünlerinin bilim okurları tarafından takip edilebileceği bir içeriğe kavuşturmak Kitapçıl’ı. Bilim ve Gelecek’in çalışanları da, yazarları da, okurları da kitapseverlerden oluşuyor. Başta kendimiz olmak üzere tüm yazar ve okurlarımızı sadece okumaya değil, okudukları hakkında yazmaya da teşvik edeceğiz. Böyle bir çağrı da yapıyoruz. El birliğiyle Bilim ve Gelecek’e yakışır bir kitap bölümü yaratalım. Özer Or arkadaşımızın yönetiminde hazırlanacak olan Kitapçıl, bir bakmışsınız gelecekte önce bir ‘ek’e sonra ayrı bir ‘dergi’ye dönüşüvermiş…
Elinizdeki dergide Kitapçıl bölümüne özel bir ilgi göstermenizi rica ediyoruz. Eleştirilerinizi, önerilerinizi eksik etmeyin bu bölümden.
***
Hacimli bir kapak dosyamız var: İslam’da Siyaset Kuramları. İşin ehline yazdırdık, Doç. Dr. Hasan Aydın’a. Aydın, Hz. Muhammed ve Halifeler döneminden başlayıp, kelamcıların, fıkıhçıların, tasavvufçuların ve tabi önde gelen İslam filozoflarının geliştirdikleri İslami siyaset kuramlarını, aralarındaki tartışmaları, çatışmaları, devlet yönetimine etkilerini bütün boyutlarıyla aktarıyor okurlara. Bu dosyayı sadece bir düşünce tarihi çalışması olarak okumayın deriz. Okundukça günümüzde IŞİD’in, Müslüman Kardeşler’in ve özellikle AKP’nin hangi ideolojilerden beslendikleri daha iyi anlaşılacaktır. Dosyanın esas önemi de burada zaten.
‘Siyaset kuramları’ dosyalarına devam edeceğiz. Eski Çin’in özel bir yeri vardır bu alanda. Yönetmeyi ve savaşı bir sanat olarak ele almış eski Çinli bilgelerin geliştirdikleri kuramları incelediğimiz dosyamız hemen hemen hazır; önümüzdeki sayılarda okuyacaksınız. Yine Antik Yunan ve Roma’da geliştirilmiş siyaset kuramlarını, Aydınlanma filozoflarının bu alana ait düşüncelerini ayrı dosyalar halinde hazırlayıp sunacağız. Böylece bütünlüklü bir politik kuramlar yayınına ulaşmayı düşünüyoruz.
Kapak dosyamız biraz yoracaktır okuru, biliyoruz. Ama bu derginin diğer makalelerini okumayı engellemesin. Çünkü uzman yazarların değerli çalışmalarıyla dolu bu sayımız.
***
Büyük felsefecimiz ve sanat kuramcımız Prof. Dr. İsmail Tunalı’yı kaybettik geçtiğimiz ay. Çok değerli eserler miras bırakarak 92 yaşında hayata gözlerini yumdu İsmail Tunalı. Hepimizin başı sağ olsun.
***
Yeni bir yıl başlıyor. Ülkemizde ve bölgemizde yoğunlaşan tehlike bulutları göz önüne alındığında toplumumuz için zorlu bir yıl olacağı belli. Fakat tehlikeli süreçler fırsatları da gündeme getirir. Bu dilekle tüm Bilim ve Gelecek topluluğunun yeni yılını kutluyoruz. Haydi 2016’ya…
Dostlukla kalın…