Ana Sayfa Bilim Öyküleri Oyun yazarı: Picasso, Sahneye koyan: Camus, Oyuncular: Sartre, Beauvoir ve diğerleri…

Oyun yazarı: Picasso, Sahneye koyan: Camus, Oyuncular: Sartre, Beauvoir ve diğerleri…

2875
0
Oyun sahnelendikten sonra. Karede kimler kimler var: Picasso, Jacques Lacan, Cécile Éluard, Valentine Hugo, Leiris’ler, Sartre ve Beauvoir.

Ünlü ressam Pablo Picasso’nun bir tiyatro oyunu yazdığını, hatta oyunun -dostlar arasında da olsa- sahnelendiğini biliyor muydunuz?

Pablo Picasso (1881-1973).

Picasso 1941 yılının Ocak ayında “Ucundan Yakalanan Arzu” adlı bir gerçeküstücü oyun yazar. Oyun 14 Mart 1944’te, Picasso’nun yazar arkadaşı Michel Leiris’nin Paris’teki evinde, roller dağıtılarak okunur. Parçayı herkesin önünde oynama ya da okuyarak sunma teklifi yine Leiris’den gelir. Oyunu sahneye koyma işi de tiyatrodan gelen Albert Camus’ya verilir. Camus aynı zamanda sahneleri bildirme, dekoru betimleme ve oyuncuları takdim etme görevini üstlenir.

Oyuncu kadrosu

Şimdi oyuncu kadrosuna dikkat: Leiris beceriksizi, Raymond Queneau soğanı, Jean Paul Sartre tombulu oynar. Güzel bayan oyuncu Zaine de Campan, Louse Leiris, Dora Maar ve Simone de Beauvoir da kadın rollerini; yani turta, iki kuçukuçu, cılız korku ve kuzen rollerini paylaşırlar.

Oyunu sahneye koyma işini tiyatrodan gelen Albert Camus üstlenir.

Leiris’nin evinde öğleden sonraları provalar yapılır. Bu arada Picasso da huzursuz, meraklı ve heyecanlı bir şekilde provaları izler. Temsil gününde yazar ve sanatçılardan oluşan çok sayıda misafir Leiris’nin evine doluşur ve oyunu izlerler.

Oyun, yazınsal kalitesi düşük bulunmakla birlikte, gerçeküstücüler tarafından yine de çok övülür. Örneğin Andre Breton oyun için “Eşi benzeri bulunmayan bir oyun… bir kulak küpesindeki tiyatro sanki” der.

Nazi işgali altında

Oyunun yazıldığı ve provalarının yapıldığı dönemde Paris’in Nazi işgali altında bulunduğunu, adı geçen kişilerin direnişçilerin safında savaştıklarını eklemeden geçmeyelim. Demek ki sanatçı dediğin hem savaşır hem de sanatını icra eder, şartlar ne olursa olsun.

Oyuncu kadrosundan bir grup: Picasso, Pierre Reverdy, Jean Marais, Apel. Les Fenosa, Françoise Gilot, Jaime Sabartés, Brassaï, Jean Cocteau (Paris 1944).

Kaynak

– W. Wiegand, Picasso, Türkçesi: Canan Dövenler, Alan Yayıncılık, İstanbul, Şubat 1985