Ana Sayfa Bilim Gündemi ‘Matematiğin Nobeli’ Fields madalyası, sahiplerini buldu: Ali Nesin, eğitim ödülüne layık görüldü!

‘Matematiğin Nobeli’ Fields madalyası, sahiplerini buldu: Ali Nesin, eğitim ödülüne layık görüldü!

6500
0

Uluslararası Matematikçiler Birliği tarafından dört yılda bir verilen ve “Matematiğin Nobel”i olarak bilinen Fields madalyası bu yıl da sahiplerini buldu. Madalyayı alanlar arasında Prof. Dr. Ali Nesin de bulunuyor.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen ödül töreninde, Gauss, Nevanlinna ve Leelavati olmak üzere üç ödül; Fields ve Chern olmak üzere ise iki madalya sahiplerini buldu.

Gauss Ödülü, David Donoho’ya; Nevanlinna Ödülü,Constantinos Daskalakis’e; Chern Madalyası Masaki Kashiwara’ya; Fields madalyası, Koçer Birkar’a verilirken; matematik köyü çalışmaları ve matematik eğitimi ödülü Leelavati’ye  ise Ali Nesin layık görüldü.

‘İran’dayken bir gün Avrupa’ya gideceğimi bilmiyordum’

Bu yılki Fields Madalyası, Cambridge Üniversitesi’nden Koçer Birkar’ın yanı sıra ETH Zürih’ten Alessio Figalli, Bonn Üniversitesi’nden Peter Scholze ve Stanford Üniversitesi’nden Akshay Venkatesh’e verilmesine karar verdi.

Birkar, madalyayı farklı türde polinom denklemlerini kategorilere ayırma konusundaki çalışmaları sayesinde kazandı.

“Umarım bu ödül ile 40 milyon Kürdü mutlu etmişimdir” diyen Birkar, şunları söyledi:

Birkar, madalyayı farklı türde polinom denklemlerini kategorilere ayırma konusundaki çalışmaları sayesinde kazandı.

“Matematik bölümüne gittiğim zaman Fields Madalyası’nı kazananların fotoğrafları duvarda asılıydı. Onlara bakarak acaba, ‘kendi kendime ben de bir gün onlardan bir olabilir miyim diye’ konuşuyordum. İran’dayken bir gün Avrupa’ya gideceğimi bilmiyordum”

Madalyayı çaldırdı!

Ancak Birkar için sevinç ve hüzün biraradaydı. Ödül töreninin hemen ardından madalyasını koyduğu çantasını salonda bıraktığını fark eden Birkar; madalya ile cep telefonunu çantanın içinde bulamadı. Salonda aramalar yapılsa da madalya bulunamadı.

Matematik eğitimi ödülü Ali Nesin’e!

Hem dünya edebiyatının hem de Türkiye’nin önemli yazarlarından Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin ise Şirince Matematik Köyü çalışmalarından dolayı birliğin matematik eğitimi ödülü Leelavati’ye hak kazandı.

Birlik tarafından Nesin’in “özellikle matematiğin keşfi, araştırması ve eğitimi için sıradışı bir yer olan Matematik Köyü’ndeki çalışmalarıyla matematik hakkında toplumsal farkındalığın artmasına yaptığı olağanüstü katkılarından dolayı” ödüle hak kazandığı bildirildi.

Ali Nesin Şirince Matematik Köyü çalışmalarından dolayı birliğin matematik eğitimi ödülü Leelavati’ye hak kazandı.

Ali Nesin, “Matematik Köyü”nü, babası Aziz Nesin’in vasiyeti üzerine, İzmir’in Selçuk ilçesinin Şirince köyünde, Nesin Vakfı’na ait 55 dönümlük arazi üzerinde  2007 yılı Mayıs ayında kurmuştu.

‘Matematiğin Nobeli’ denilen Fields madalyası nedir?

Kanadalı matematikçi John Charles Fields’ın adını taşıyan ödül; 1936 yılından bu yana veriliyor. Madalya, Matematiğin Nobeli olarak biliniyor. 40 yaşın altındaki en az 2 en çok 4 Matematikçiye 4 senede bir yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresinde veriliyor.

İranlı kadın matematikçi de Fields’a hak kazanmıştı!

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında hayatını kaybeden İranlı matematikçi Maryam Mirzakhani, Fields’ı almaya hak kazanan ilk kadın unvanına sahip olmuştu.