Ana Sayfa Antropoloji Laetoli’deki 3,6 milyon yıllık ayak izleri, çağdaş insanınkiyle aynı mı?

Laetoli’deki 3,6 milyon yıllık ayak izleri, çağdaş insanınkiyle aynı mı?

3123
0
Biliminsanlarının genel kanısı, Laetoli'de bulunan ayak izlerinin Australopithecus türüne ait olduğu yönündedir.

Yaratılışçıların iddiası: 3,6 milyon yıllık ayak izleri, çağdaş insanınkiyle aynı

Bilimin yanıtı: Sözü geçen ayak izi çağdaş insana değil, başka bir türe ait

 “Laetoli bölgesinde bulunan ayak izleri 3,6 milyon yaşında olduğu hesaplanan bir tabakanın üzerindeydi ve en önemlisi, günümüz insanının bırakacağı ayak izlerinden tamamen farksızdı.”

(Harun Yahya, Yaratılış Atlası 1, s.652) 

1976’da Laetoli’de (Tanzanya) hominidlere ait olduğu düşünülen 3.7 milyon yaşında bir dizi ayak izi bulundu. Mary Leakey, Richard Hay ve Tim White’ın önderlik ettiği araştırma ekibi, bu ayak izlerini Sadiman Yanardağı’nın 20 km yakınında keşfetti. Ayak izleri, toz halindeki volkanik kül içinde korunarak günümüze ulaşmıştı. Bu hominid ayak izlerinin üç farklı bireye ait olduğu belli oluyordu. Ayak izlerinin uzunluğundan ve genişliğinden yola çıkılarak izlerin sahiplerinin, 1-1.5 metre boylarında, iki ayakları üzerinde yürüyen canlılar oldukları düşünülmektedir.

Bulunan ayak izlerinin, insanların ayak izlerine benzemesi tartışmalara yol açtı. Yaratılışçıların iddiası, bu ayak izlerinin modern insan ayak izleri olduğudur, yani 3.7 milyon yıl önce de modern insan (Homo sapiens) vardı. evrim kuramına göre, modern insanların ortaya çıkışı o kadar eskiye gitmez. Aslında Laetoli ayak izleri konusunda bilimsel bir tartışma sürüp gitmektedir. Çoğu akademisyene göre bu ayak izleri, insanın atalarından biri olarak kabul edilen Australopithecus afarensis türüne aittir. Bölgede yoğunlukla bu türün fosillerinin bulunması, izlerin A. afarensis türüne ait olduğu savını desteklemektedir. Tuttle ise izlerin fazlasıyla insansı olduğunu ve bunların başka bir Australopithecus türüne ya da ilk Homo türlerinden birine ait olması gerektiğini iddia etmiştir. Johanson, Hadar’da (Cibuti) bulunan A. afarensis türüne ait ayak kemikleriyle karşılaştırıldığında izlerin bu türe ait olması gerektiğini söylemiştir. Stern ve Susman ise izlerin, modern insanın ayak izlerinden küçük farklılıklar gösterdiğini ve bu yüzden afarensis ayak izleri olmaları gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Clarke da benzer bir kanıya sahiptir.

Yaratılışçılar ise süre giden bu bilimsel tartışma içinde sadece Tuttle’ın iddialarını temel alarak ve bunları bile çarpıtarak Laetoli ayak izlerinin modern insanlara ait olduğunu bilimsel bir gerçek gibi yansıtmaktadır. Diğer bütün bulguları ve iddiaları görmezden gelmektedirler, hatta bunları savunanları bilimsellikten uzak olmakla suçlamaya bile cesaret etmektedirler. Sonuçta, Laetoli’de bulunan ayak izlerinin gerçekten hangi türe ait olduğu hâlâ bilimsel bir kesinlikle açıklanabilmiş değildir. Fakat genel kanı bir Australopithecus ayak izi olduğu yönündedir.

Mary Leakey’in Laetoli ayak izlerini keşfini anlatan bir animasyon:

 

KAYNAK

1) http://talkorigins.org/indexcc/list.html