Ana Sayfa Bilim Gündemi Koronavirüs salgını 11 Mart raporu | Dünya Sağlık Örgütü’nden pandemi ilanı

Koronavirüs salgını 11 Mart raporu | Dünya Sağlık Örgütü’nden pandemi ilanı

546
0

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde yayılım gösteren koronavirüs enfeksiyonlarına ilişkin her gün yeni bir rapor yayınlayarak bilgi veriyor. DSÖ’nün 11 Mart gününe ilişkin olarak yayınladığı rapora göre SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığına 114 ülkede rastlanıyor. Bu 114 ülkeden dördünün (Bolivya, Jamaika, Burkina Faso, Demokratik Kongo Cumhuriyeti) 10 Mart günü yayınlanan bir önceki rapordan sonra vaka sayısı bildirdiği belirtiliyor.

11 Mart’ta günün ilk saatlerinde Sağlık Bakanlığı tarafından ilk vaka bildiriminin kamuoyu ile paylaşıldığı Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart gününe dair yayınladığı raporda yer almadı.

Rapora göre, dünya genelinde 118.326 enfeksiyon vakası gözleniyor. Dünya çapında 4292 kişi koronavirüs kaynaklı enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirdi. Vakalardan 4627 tanesi 10 Mart günü yayınlanan bir önceki rapordan sonra bildirilmiş. Çin’de 80.955 enfeksiyon vakasının ve 3162 ölümün olduğu ifade ediliyor. Çin’de 11 Mart günü 22 kişi yaşamını yitirmiş.

Diğer ülkelerde durum ne?

Çin dışındaki ülkelerde toplamda 37.371 enfeksiyon vakası görülmüş. Bunlardan 4596 tanesi 11 Mart günü bildiren enfeksiyon vakaları. Çin dışındaki ülkelerde 1130 ölüm gerçekleşmiş. 11 Mart günü dünya genelinde 258 COVID-19 hastası yaşamını yitirmiş.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart günü yayınladığı rapora göre, İran, İtalya ve Güney Kore, Çin dışında yayılımın yüksek oranda göründüğü ülkeler arasında. İran’da toplam vaka sayısı 8042, ölüm sayısı ise 291 seviyesinde. İran’da vaka bildirimleri gün bazında hâlâ yüksek bir noktada, 11 Mart günü 881 kişinin COVID-19 hastalığına yakalandığı bildirilmiş. İtalya’da ise toplam vaka sayısı 10.149, toplam ölüm sayısı ise 631 olarak raporlandı. İtalya’da sadece 11 Mart günü, 977 enfeksiyon vakası ve 168 ölüm gerçekleşmiş. Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise virüsün Avrupa’daki yayılımı, buna göre Fransa, İspanya ve Almanya’da da vaka sayıları bini aşmış durumda.

DSÖ’nün 11 Mart raporuna göre ABD’deki vaka sayısı 696’ya yükseldi. ABD’nin başkenti Washington’da koronavirüs nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu. Olağanüstü hal ilanları başka ülkelerden de geliyor. Bu ülkelerden bir diğeri ise Slovakya oldu.

Dünya Sağlık Örgütü: COVID-19 her yaştan insana bulaşır

Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart günü yayınladığı raporda iki noktaya daha dikkat çekiliyor. Bunlardan biri COVID-19’un bulaşma riski. DSÖ söz konusu raporda şu açıklamalara yer veriyor: “COVID-19 virüsü her yaştan insana bulaşır. Bununla birlikte, bugüne kadar elde edilen kanıtlar, iki grup insanda COVID-19 hastalığına yakalanma riskinin yüksek boyutlarda olduğunu gösteriyor. Bu iki grup, yaşlı insanlar ve başka bir tıbbi durumu bulunanlar. DSÖ, başkalarının korunabilmesi için herkesin korunması gerektiğini vurgulamaktadır.”

Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 hastalığını pandemi olarak ilan etti!

11 Mart günü akşam saatlerinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, SARS-CoV-2 virüsünün etmeni olduğu COVID-19 hastalığının pandemi olarak değerlendirildiği belirtildi.

DSÖ Genel Direktörü tarafından yapılan açıklamada “Son iki hafta içerisinde, Çin dışındaki COVID-19 vakalarının sayısı 13 kat artış göstermiş durumda. Etkilenen ülke sayısı ise üç kat arttı. Şu anda 114 ülkede 118.000’den fazla vaka var ve 4.291 kişi yaşamını yitirdi. Binlerce kişi hastanelerde hayatları için savaşıyor. Önümüzdeki gün ve haftalarda vaka sayısı, ölüm sayısı ve etkilenen ülke sayısında artış yaşanmasını bekliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü bu salgını 24 saat boyunca izlemektedir ve hem endişe verici yayılma ve şiddet seviyeleri hem de endişe verici eylemsizlik (önlemsizlik) durumları ile yakından ilgileniyoruz. Bu nedenle COVID-19’un bir pandemi olarak ilan edilebileceği konusunda bir değerlendirme yaptık. Pandemi, dikkatsizce kullanılabilecek bir kelime değildir. Yanlış kullanıldığında mantıksız bir korkuya yol açabilecek bir kelimedir. Durumun pandemi olarak tanımlanması DSÖ’nün yaptıklarını ve ülkelerin yapması gerekenleri değiştirmez. Bu bir koronavirüsün neden olduğu ilk pandemidir” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: WHO; WHO

Koronavirüs salgını 10 Mart raporu | Wuhan koronavirüsü Türkiye’de!

Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 hastalığını pandemi olarak ilan etti!

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap: Vatandaşlar üç temel noktaya çok dikkat etmeli

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman: Sağlık otoriteleri bilgi paylaşımı konusunda şeffaf olmalı