Ana Sayfa Dergi Sayıları 91. Sayı İtalyan mafyasını İspanyollar mı kurdu?

İtalyan mafyasını İspanyollar mı kurdu?

451
0

Kökeni güney İtalya’da Calabria bölgesine dayanan mafya örgütü Ndrangheta’nın ortaçağda İspanya’yı bir onur cinayeti nedeniyle terk etmek zorunda kalan Toledolu şövalyeler tarafından kurulmuş olabileceği iddia edildi. Organize suç tarihi profesörü Enzo Ciconte, Savcı Vincenzo Macri ve Mafya-karşıtı Komisyon’un Eski Başkanı, Parlamenter Francesco Forgione’nin yazdığı Osso, Mastrosso ve Carcagnosso – Ndrangheta’nin Gizleri adlı kitap, güneyli mafya örgütünün tarihinde arkeolojik bir sondaj yapıyor.

Üç İtalyan araştırmacının iddiasına bakarsak, ortaçağ İspanyası’nda Garduna adıyla anılan gizli bir örgüte üye olan Toledolu üç şövalye Osso, Mastrossa ve Cargagnosso kız kardeşlerinin onurunu kurtarmak gerekçesiyle işledikleri bir cinayetin ardından İspanya’dan İtalya’ya kaçıyorlar. Önce Favignana Adası’na gelen üç kardeş, burada 30 yıl bir mağarada gizleniyor. Üç araştırmacının efsanevi bir öyküyü anımsatan mafya tarihi araştırması, 2007’de Almanya’da Duisburg’da İtalyan mafyasının iç hesaplaşmasında saldırıya uğrayan kurbanlardan birinin ölmeden önce Ndrangheta’ya örgütün kurucusu oldukları iddia edilen üç İspanyol şövalyenin anısına yemin ederek girdiğini anlatmasıyla farklı bir boyut kazanıyor.

Efsanivi öyküye geri dönersek, üç kardeş yıllar sonra farklı yollar izleyerek dağılıyorlar. En miskinleri Osso, Sicilya’ya yerleşerek adadaki mafya örgütünün temellerini atıyor. Mastrosso, Calabria bölgesine yerleşerek, bugün Ndrangheta adıyla tanınan suç örgütünü kuruyor. Daha kuzeye çıkarak Napoli Krallığı’na ulaşan Carcagnosso ise Roberto Saviano’nun Gomorra adlı romanına konu olan Camorra’yı kuruyor.

Sözün kısası Enzo Cicone, Vincenzo Macri ve Francesco Forgione bugün dünyadaki en tehlikeli mafya örgütlerinden biri olan Ndrangheta’nın gerçekte İtalyanlar değil, İspanyollar tarafından kurulduğunu anlatan yeni bir tarihi iddia atıyor ortaya. Üç yazarın uzun soluklu araştırmasında İtalyan mafyasına değinen kaynaklarda bu üç isme göndermeler yapan elyazması metinler önemli bir ağırlığa sahip. Üç İspanyol’un İtalya’da geldikleri ilk yer olan Favignana Adası’nı Fransız yazar Alexandre Dumas’nın soğuk, karanlık ve ürkütücü hapishaneleri ile ünlü bir ada olarak anmasının da tesadüf olmadığını düşünüyor araştırmacılar.

Kaynak: Il Medioevo, Ağustos 2011