Ana Sayfa Dergi Sayıları 230. Sayı Ortaçağda felsefe tasavvuru

Ortaçağda felsefe tasavvuru

Ortaçağ felsefesi, Antik Yunan düşüncesine özellikle Yeni Platoncular aracılığıyla ulaştığından, onların felsefe algısı belirleyici olmuştur. Yeni Platoncuların hiyerarşik evren algısı, bedene düşmüş olan ruhun kurtuluşu gibi hususlar, ortaçağ boyunca gelişerek devam etmiş, ancak buna tek-tanrılı dinlerin etkileri de eklemiştir. Ortaçağ düşünürü ya da filozofu, istisnaları bir kenara bırakırsak genelde, felsefeyi, dinin ya da teolojinin hizmetkârı olarak yahut akılsal bir metafizik olarak algılamıştır.

184
0

Philosophia (felsefe), philia ve sophia sözcüklerinin birleşiminden oluşmuş, Grekçe bir sözcüktür ve bilgelik sevgisi anlamına gelir. Antik Yunan’da felsefenin önceleri bir doğa araştırması olarak doğduğunu biliyoruz. Nitekim ilk dönem filozoflar, arkhe nedir sorusunun yanıtını aramışlar, arkhe’den şeylerin nasıl meydana geldiğinin rasyonel bir açıklamasını vermeye çalışmışlardır. Sofistler ve Sokrates ile birlikte felsefe, etik ve insani sorunlara […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.