Ana Sayfa Dergi Sayıları 53. Sayı Higgs bozonu, geldiysen iki kere tıklat!

Higgs bozonu, geldiysen iki kere tıklat!

Kütlenin kökeni nedir? Çok küçük parçacıkların kütlesi niçin bu denli küçük? Evrenin yüzde 96’sı ‘ne’den oluşuyor? Karanlık Madde ve Karanlık Enerji ne ola? Niçin artık yeterince antimadde yok? Evrenin yaşamındaki ilk saniyede madde ne durumdaydı? Bu tür teorik soruların yanıtı için bir “hayalet parçacık”, Higgs bozonu kritik önemde. CERN’deki “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” (BHÇ) çeşitli deneylerle Higgs bozonunun varlığını kanıtlamaya çalışacak. Bulursa ne âlâ; bulamazsa yeni kuramlar gerekecek. Felaket tellallarının ise bilim ile bir ilgileri yok. Mikroskopik kara delikler sizi yutmayacak, korkmayın!

50
0

1970 yılında fizikçiler 2 temel kuvvetin -zayıf kuvvet ve elektromanyetik kuvvet- arasında güçlü bir bağ bulunduğunu anladıklarında parçacık fiziğinde büyük bir ilerleme gerçekleşti. Bu iki kuvvet bir tek kuramla betimlenebilir, bu kuram Standart Modelin temelini oluşturur. Bu “birleştirme” elektriksel ve manyetik alan kökenli süreçlerin, ışınımın ve bazı radyoaktivite türlerinin bir tek kuvvetin, elektrozayıf kuvvet adı […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.