Ana Sayfa Dergi Sayıları 53. Sayı Cengiz Aytmatov’un ardından… ‘Yıldırım Sesli Manasçı’

Cengiz Aytmatov’un ardından… ‘Yıldırım Sesli Manasçı’

Sovyetler Birliği’nde, tarihsel bakımdan geri kalmış halkların edebiyatta hızlı ve tam gelişmelerinin en iyi örneklerinden biri olan Cengiz Aytmatov, beslendiği Kırgızistan coğrafyasının eski çağlara, Manas Destanı’na dayanan kültür okyanusunu Sovyet edebiyatı geleneğiyle bütünleştirerek edindiği olağanüstü birikimini yalın, otantik biçemiyle yapıtlarına aktaran özgün bir yazardır. İnsanın, insanlığın sorunları üzerine düşünen bir aydın ve düşündüklerini edebiyat aracılığıyla aktaran bir romancı ve öykücüdür. Yapıtlarının teması sevgi, aşk, dostluk, dayanışma, özveri, savaşın getirdiği acılar, yiğitlikler, cesaret, Kırgız gelenek ve görenekleridir. O, yazdıklarıyla bir türkü gibi insanların yüreklerine seslenen bir çağdaş destancıdır.

26
0

“Kapitalizmin lağımları buraya da akmış” sözünü anımsarsınız. Soljenitzin, Sovyetler Birliği’nin parçalanmasından sonra gittiği Rusya’da söylemişti. Batı, o güne kadar “Sovyet muhalifi” diye yere göğe sığdıramadığı yazara o günden sonra yüz çevirdi. Çünkü onun muhalifliğini anlamış görünerek, onu ülkesinin ve sosyalizmin düşmanı gibi belleyerek ve belleterek politika yapıyordu. Bugün Batı için Soljenitzin yok. İdeolojiler bir yanıyla […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.