Ana Sayfa Dergi Sayıları 54. Sayı Sol’un baharı

Sol’un baharı

“Turuncu devrim” kavramı, emperyalist-kapitalist sistemin dışında kalmış ülkelerin, yeni gelişen küresel sermayenin sömürüsüne ardına kadar açık bir yapıya kavuşturulması hedefiyle yapılan girişimlerin genel adıydı. Görünüşteki sloganları: “demokrasi”, “özgürlük”, “yenilik”, “insan hakları”, “sivil toplum”, “serbest piyasa”, “temiz devlet”, “temiz toplum” vb. Halk kitleleri, yoğun medya bombardımanı altında, bu “ulvî” sloganlar çerçevesinde turunculaştırıldılar. Tabii eski sistemin suçları da, bu ideolojik saldırının meşrulaştırılmasında malzeme olarak kullanıldı. Peki, Sol ne yapmalı?

20
0

“Turuncu devrim” kavramı 1990’lardan sonra siyaset literatürüne girdi. Doğu Bloğu çöküp Soğuk Savaş bittikten sonra, daha önce bir şekilde emperyalist-kapitalist sistemin dışında kalmış ülkelerin, yeni gelişen küresel sermayenin sömürüsüne ardına kadar açık bir yapıya kavuşturulması hedefiyle yapılan girişimlerin genel adıydı. Küresel sermayenin Yeni Dünya Düzenini tesis etme “devrimleri”nin rengi turuncuydu. Hatta kavramın içeriği daha da […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.