Ana Sayfa Astronomi Hubble teleskobunun kaydettiği en güzel 10 görüntü

Hubble teleskobunun kaydettiği en güzel 10 görüntü

1990 yılında Dünya yörüngesine yerleştirilerek gözlemlerine başlayan Hubble Uzay Teleskobu uzak galaksilerden birçok keşfe imza atmasının yanı sıra insanlığa seyrine doyum olmayan bir görsel şölen de sundu. Astronomy dergisi tarafından hazırlanmış olan en güzel Hubble görüntüleri seçkisinden 10 tanesini sizin için derledik.

8088

1Yaratılış sütunları


Bu çok bilinen görüntüde gaz bulutlarının çok renkli parıltısı, karanlık kozmik toz parçacıkları ve pas renkli meşhur sütunları yer alıyor.

2Arp 273


Birbiriyle etkileşim halinde olan iki galaksinin oluşturduğu Arp 273 çifti.

3NGC 1300


NGC 1300, yaklaşık 61 milyon ışık yılı uzaklıkta, Samanyolu gibi çubuklu bir galaksidir.

4Koni Bulutsusu


Koni Bulutsusu Tekboynuz takımyıldızında bulunan H II bölgesi. 1785 yılında William Herschel tarafından keşfedilmiştir.

5Atbaşı Bulutsusu


Atbaşı Bulutsusu Avcı takımyıldızında bulunan karanlık bulutsu. Avcı kuşağının en solundaki Zeta Orionis veya Alnitak’ın hemen yanında, büyük ve koyu renkli bir moleküler bulutun bir parçasıdır.

6Süpernova Kalıntısı N49


Dünya’dan 160.000 ışık yılı uzakta, Büyük Macellan Bulutu’nda yer alan, devasa yıldızın patlamasından arta kalan süpernova kalıntıları.

7Karina Bulutsusu


Karina Bulutsusu, çevresindeki açık yıldız kümesiyle birlikte büyük ve parlak bir bulutsu. Eta Carinae ve HD 93129A, Samanyolu içindeki en büyük kütleli ve parlak yıldızlardır.

8Yıldız Kümesi NGC 602


NGC 602, Küçük Macellan Bulutu bölgesinde bulunan genç ve parlak bir açık yıldız kümesi. James Dunlop tarafından 1 Ağustos 1826 yılında keşfedilmiştir.

9Sombrero Galaksisi


Sombrero Galaksisi, Başak takımyıldızı yönünde bulunan bir Çubuksuz sarmal gökada. 1767 Mart ayında Pierre Méchain tarafından keşfedilmiştir.

10Orion Bulutsusu


Orion Bulutsusu Orion kuşağının güneyine düşen bulutsudur. En parlak bulutsulardan olan Orion yaklaşık 15 ışık yılı çapındadır ve gece çıplak gözle görülebilir.

Kaynak: Talcott, Richard, “27 best Hubble images on its 27th birthday”, Astronomy web sitesi, 20.04.2017.

Önceki İçerikMatematik, henüz düşünmediğimiz sorulara nasıl yanıt verebilir?
Sonraki İçerikChristopher Caudwell’i keşfedin