Ana Sayfa Dergi Sayıları 232. Sayı Eksiksiz bir ideoloji kuramına doğru

Eksiksiz bir ideoloji kuramına doğru

İdeolojinin, tarih boyunca geliştirilmiş çok ayrıntılı, incelikli, karmaşık bir yapısı ve işlevi vardır. Yönetilen sınıf, etnik grup, hatta cinsiyetin inanç, düşünüş ve davranışlarının yönlendirilip yönetilmesini sağlama hedefine yönelik olarak ideolojinin çeşitlendirilmiş söylemler yumağı olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak ideolojiler sınıflı, eşitsizlikçi toplumsal yapıların sürdürülüp yeniden üretilmesini sağlayacak komutlardır. Böyle bir “ideolojik boyunduruk” kuramı da olsa olsa “tutucu ve gerici” ideolojileri içerir. Karşısına “ilerici, devrimci, bilimsel” ideolojiler çıkarılmıştır. Ne tarihin ne ideolojinin sonu geldiğine göre gelecekte de çıkarılacaktır.

508
0

Alâeddin Şenel Bu yazı, bir yıl içinde (Temmuz 2023 – Temmuz 2024 arasında) tamamlamayı planladığım (aynı adı taşıyacak) yapıtıma bir taslak işlevi görmesi için yazılmıştır. Burada hemen amacımın, başlığın düşündürebileceği gibi, ideoloji yazınından eksiksiz bir eklektik kurama yönelik seçmeleri bir araya getirmek olmadığını belirtmeliyim. Böyle bir girişim birikimimin, yeteneklerimin, olanaklarımın çok ötesinde, altından kalkamayacağım iş […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.