Ana Sayfa Dergi Sayıları 49. Sayı İki önemli dosya

İki önemli dosya

Bu sayımızda iki önemli dosya var. Birincisi ünlü astronom Eric J. Lerner’in “Ortaçağ’dan çıkışta bilimin rolü” başlıklı makalesi. Prof. Dr. Renan Pekünlü’nün çevirisiyle okurlarımıza aktarıyoruz. Bilindiği gibi daha önceki sayılarımızda da Bilimsel Devrime ilişkin dosyalarımız oldu. Bu seferkinin farkı, Lerner’in konuyu sadece 16.-17. yüzyıllarla sınırlamaması, MS 400’lerden 1900’lere uzanan 1500 yıllık bir sürece dikkat çekmesi. Öte yandan makalenin asıl değeri, bilimdeki gelişmelerle toplumsal değişimleri birbiriyle ilişkili olarak incelemesi. Dosyamız, bütün bu özellikleriyle, insanlığın Ortaçağ karanlığından çıkış sürecini farklı boyutlarıyla özetliyor ve günümüz Türkiye’sinde öne çıkan tartışmalara da ışık tutuyor. Çünkü bilimsel düşüncenin ve aydınlanmanın güçlenmesi, ülkemizin acil bir ihtiyacıdır; bir tarih tartışması değil.

16
0

Hasan Aydın’ın “Aydınlanma bağlamında türban tartışmaları” ve Mehmet Taki Yılmaz’ın “Profesörlere dersler” adlı makaleleri de bu dosya kapsamında değerlendirilebilir. Bu sayının diğer ağırlıklı dosyası, Doç. Dr. Suavi Aydın’ın milliyetçilik ve etnisite kavramlarını tarihsel boyutuyla ele aldığı geniş makalesi. Sayın Aydın’ın makalesi, aslında ırk, etnisite ve ulus kavramlarını bütün boyutlarıyla inceleyeceğimiz geniş bir dosyanın parçasıydı. Özellikle […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.