Ana Sayfa Dergi Sayıları 52. Sayı Eşitsizliğin değeri ve matematikteki yankıları

Eşitsizliğin değeri ve matematikteki yankıları

Newton hakkındaki latifeyi anımsıyorum. Newton’un ziyaretine gelen misafir, çalışma odasının kapısının alt kısmında biri büyük, diğeri küçük iki delik olduğunu fark edince, “Bu da neyin nesi?” diye sormuş. Belli olmuş ki, Newton’un biri büyük, diğeri küçük iki kedisi varmış ve bunlar dışarı çıkmak isterken kapıyı tırmalayıp, miyavlayarak onu rahatsız ediyor, çalışmasını engelliyorlarmış. Ziyaretçinin, “Ama bir büyük delikten her iki kedi de geçebilirdi” lafına, Newton “Doğrusu ben bunu düşünememiştim” diye karşılık vermiş. Yoksa var mıdır bir bildiği?

49
0

Geleneksel olarak ilk önce birkaç kelime ile bu yazının ele alınma nedenlerine değinelim. Asıl neden, 1821’de Fransız Augustin Louis Cauchy (1789-1857) tarafından ispatlanmış ve onun adını taşıyan meşhur eşitsizliğin Azerbaycan’ın Calilabad ilinde matematik öğretmenliği yapan dostum ve meslektaşım Samed Abdullayev tarafından güncelleştirilmiş yeni biçimi ile Bilim ve Gelecek okurlarını tanıştırmak olmuştur diyebilirim. Tabi nedenin yanında […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.