Ana Sayfa Dergi Sayıları 53. Sayı İlk toplumbilimci ve sosyalist Saint-Simon

İlk toplumbilimci ve sosyalist Saint-Simon

Saint-Simon, insanın özgürlüğünü temellendirmeye çalışan ilk düşünürdür. O, insanın doğa ve toplum üzerinde etkili olma olanağını çok büyük bir kazanım olarak değerlendirir. Bu olanağın yaratılmasında modern bilime ve felsefeye borçlu olduğumuzu ileri sürer. Saint-Simon, toplumsal yasaların bilgisine ulaşarak, toplumun değiştirilebileceği düşüncesini savunur. Özel mülkiyet karşısındaki tavrı ve emek karşısındaki tutumu nedeniyle, liberalizmden kopmuş ve sosyalizme yaklaşmıştır. Simon sosyalist düşüncenin tohumlarını atmış, Fransız ütopik sosyalizminin kurucusu olarak ünlenmiştir.

84
0
Saint-Simon, toplumda kişiler ve kişilerin oluşturduğu sınıflar arasındaki ilişkilerin uyumlu olmasını sağlayacak bir düzeneğin kurulmasının yeni toplum düzeni için öncelikli koşul olarak görüyordu.

Neden Saint-Simon? Bu sorunun yanıtını Cemil Meriç’ten (1) dinleyelim: “Saint-Simon’un, Feuerbach’ın ve Hegel’in olmadığı yerde Marx’ın tek bahsi anlaşılamaz. Düşünce bir bütündür.” (2) Sosyolojinin Avrupa’da ilk öncüsü (3) Saint-Simon’dur. Gerçi, o sosyoloji kavramını kullanmaz; “sosyal fizyoloji”, “sosyal fizik” veya “toplumu inceleyen bilim” kavramlarını kullanır. Günümüzde burjuva düşünürlerinin büyük bir çoğunluğu, Saint-Simon değil de, Aguste Comte’un […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.