Ana Sayfa Dergi Sayıları 53. Sayı Olimpiyatlar, yarışmacı spor gerçeği ve Eleştirel spor kuramları

Olimpiyatlar, yarışmacı spor gerçeği ve Eleştirel spor kuramları

Spor sosyolojisinde, toplumda sporun olumlu işlevlerinin bulunduğu görüşü egemendir. Ancak sporun toplumsal işlevlerine eleştirel bakıp, onları olumsuz bulan yazarlar da vardır. Spora bu eleştirel bakışları kuramsal düzeyde ele almak spor kurumunun yapısının ve işleyişinin bilimsel düzeyde kavranmasına yarayabilir. Bu yolda ortaya sürülen kuramların gerçeklikle örtüşme dereceleri hakkında yargılarda bulunabilmek için, sporun doğuşunun ve sporların gelişmesinin, hiç değilse ana çizgilerinin bilgisi edinilmelidir. “Spor”, “yarışma” kavramları hakkında bir ön görüş sahibi olmak da gereklidir. Yazıda bunları yaptıktan sonra, farklı spor kuramlarını özetleyeceğiz.

77
0

“Spor, bir zamanların boş zaman etkinliği olabilir; bugün bir iş alanıdır.” (Ellis Chashmore) “Spor kurumu, reformlarla düzeltilemez; devlet gibi yok edilmelidir.” (Jean Marie Bruhm) “Spor yarışmaları, savaşlar gibi, ahlaksızlıktır.” (Alâeddin Şenel)     Spor sosyolojisinde, toplumda sporun olumlu işlevlerinin bulunduğu (işlevsellikçi) görüşü egemendir. Buna göre spor, bireyler düzeyinde, insanların kendilerini ortaya koymalarına, genel beceriler kazanmalarına, […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.