Ana Sayfa Dergi Sayıları 54. Sayı Bir eğitim serüvencisi: Makarenko

Bir eğitim serüvencisi: Makarenko

Makarenko’dan neden bu kadar etkilenmiştim? Eğitimci olduğum için mi? Evet. Baba olduğum için mi? Yine evet. Peki, sosyalist olduğum için mi? Tabii, yine evet. Ama hiçbiri tek başına yeterli değil. En iyisi, Makarenko’nun öyküsünü aktarmak. Hırsız, gaspçı ve fahişe çocuklardan üst düzey Sovyet yurttaşları yaratmanın; yaşı 18’den küçük olan oğlan ve kızlarla, kültür, sanat ve öğretim çalışmalarını hiç aksatmadan, ileri teknoloji gerektiren iki fabrika kurmanın yolunu bulmuştur Makarenko. Basit ama son derece devrimci bir ilkesi vardır: “Öğrenmeyecek öğrenci, değişmeyecek insan yoktur”

40
0

Birinci raslantı Yıl 1985. 1968–1969 öğretim döneminde 17 yaşımda başladığım ilkokul öğretmenliğine yeniden döndüğüm ilk yıllar. Bu arada branş eğitimimi tamamlayarak matematik öğretmenliği yapıyorum. Geçen yılların bir kısmı köylerde öğretmenlikle, bir kısmı eğitimle ve bir kısmı da mesleğimden uzak kalarak geçmiş. Öğretmenlikten uzak kaldığım daha doğrusu uzak bırakıldığım yılların hüznünü hâlâ taşırım. Bir okulun önünden […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.