Ana Sayfa Dergi Sayıları 240. Sayı Bilimin kayıp kahramanı Alexander von Humboldt ve doğanın keşfi

Bilimin kayıp kahramanı Alexander von Humboldt ve doğanın keşfi

Humboldt bilimin en büyük azizlerinden biridir ve bilime mutlak bağlı Mesih benzeri bir ruhtur. Devasa bir zekâya sahip olmasının yanı sıra çoğu profesyonel sporcudan daha fazla fiziksel güce sahiptir. Hepsinden önemlisi, bir romantiktir. Doğaya derinden aşık bir insan olarak ve engin potansiyelinin son damlasına kadar onun iç işleyişini inceleyerek bilim dünyasına birçok yeni yöntem sunmuştur. Şu deyişi de tüm insanlığa bir çağrı niteliğindedir: “En tehlikeli dünya görüşü, Dünya’yı görmemiş olanların dünya görüşüdür.”

281
0

Mehmet Sakınç Bu yazı, doğayı bilmeyenlere, onu anlamayanlara, onu hor görenlere ve insanları cezalandıracağını düşünemeyenlere ithaf olunur. Öncelikle şunu söylemeliyiz, Humboldt adı 19. yüzyılın karakteristik bir ismidir. Dağ zirveleri, su kütleleri, buzullar, sıradağlar, Humboldt pengueni, Humboldt zirvesi, Humboldt şelalesi, Humboldt Redwoods(1) Eyalet Parkı, Humboldt buzulu, Grönland’da aynı adı taşıyan bir başka buz kütlesi, Antarktika’da Alexander […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.